Ukidanje poena za dobre vozače

ukidanje-poena-za-dobre-vozace

Pixabay.com

Foto: Ilustracija

Blizu dva miliona vozača u Novom Južnom Velsu imaće priliku da ubuduće popravi svoj bilans kaznenih poena na vozačkoj dozvoli.

Od 1. jula u ovoj australijskoj državi stupio je na snagu propis da se briše po jedan negativni poen za prekršaje poput prekoračenje brzine, ukoliko u periodu od 12 meseci prođu bez novih saobraćajnih kazni.

Ovim će laburistička vlada NSW ispuniti predizborno obećanje da će nagraditi bezbedne vozače.

Obično, potrebno je da prođu tri godine od prekršaja da bi se poništili kazneni poeni. Sada će biti dovoljna i jedna godina, pod uslovom da se u tom periodu ne napravi nijedan prekršaj.

Prvobitno je ovaj propis trebalo da počne sledećeg meseca, ali je ipak ranije počeo da se promenjuje i retroaktivno uključuje i vreme od 17. januara ove godine.

Ministarstvo saobraćaja Novog Južnog Velsa će napraviti “presek stanja” kakvo je bilo na početku ove godine, pa će od aprila 2024. početi da se brišu negativni poeni onima koji nisu pravili prekršaje tokom ove godine.

U program nisu uključeni početnici, odnosno vlasnici privremenih dozvola.

– Nadamo se da će smanjenje broja kaznenih poena vozačima dati malo dodatnog podsticaja da postignu besprekornu vozačku istoriju – rekao je premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins.

Detaljnije