UčENICI TREćEG RAZREDA OŠ OJGEN BOLC IZ KONRVESTHAJMA PRIKUPILI 320 EVRA ZA NIKOLU ŽIVKOVIćA IZ POŽAREVCA

Petnaest učenika trećeg A razreda osnovne škole “Ojgen Bolc” iz Konrvesthajma kraj Štutgarta organizovalo je humanitarnu akciju pod motom “Deca pomažu deci”. Oni su prodajom kolača sakupili 320 evra i tu sumu su preko redakcije “Vesti” uputili petnaestogodišnjem Nikoli Živkoviću iz Požarevca koji boluje od odumiranja bele moždane mase, iste bolesti koja mu je odnela godinu dana starijeg brata.
Ideju da se novac preda Nikoli, nepokretnom i ugašenih svih čula, dao je Stefan, učenik ove škole, dečak naše gore list, koji je zajedno sa roditeljima u više navrata pomagao neizlečivo bolesnom Požarevljaninu. Videvši slike mladog Nikole i saslušavši Stefanovu o priču o njegovom uništenom detinjstvu i mladosti, svi đaci koji su učestvovali u akciji i njihovi roditelji odmah su se složili da se novčana pomoć uputi za Srbiju, u nadi da će bar malo olakšati Nikoline muke i samohranoj majci Miri pomoći da u svakom času ima sve što je potrebno za specifičnu negu tako teškog bolesnika.

Poruka majke Mire

Samohrana majka Mira Živković, koja već devet godina neguje nepokretnog sina, koji ne može ni da je vidi niti da je čuje, ne može da žvaće i guta, nego ga ona hrani putem sondi, bila je duboko ganuta kad je do nje stigla vest da su donaciju za njenog sina prikupila deca, prodajući kolače.
– Bez obzira na to što Nikola nije svestan svoje okoline i što ga je bolest u mentalnom smislu vratila na nivo novorođenčeta, on će osetiti moje uzbuđenje. Reaguje kao sve bebe na promene majčinog raspoloženja. Zato poručujem ovoj dečici da njihovo dobročinstvo nije samo pomoć nego i lep osećaj koji će preplaviti i mene i mog sina. Želim im mnogo zdravlja, a roditeljima poručujem da budu ponosni na svoju decu – rekla je Mira Živković.

U dogovoru i uz veliku pomoć roditelja, deca su preko uskršnjeg raspusta jedne subote u tržnom centu u Kornvestahjmu napravila svoj štand sa Nikolinim slikama i natpisima kako prodajom kolača produžuju jedan mladi život. Nikome od njih nije bilo teško da rade od 8,00 do 15.30, jer je želja da pomognu bila veoma jaka. NJihove vredne mame su spremile kolače i zajedno sa tatama su tog dana bili podrška svojoj deci, koja su na delu pokazala da humanost nije ograničena ni uzrastom, ni vremenom, ni prostorom niti poreklom.
Stefan, Stiven, Fejza, Marika, Valeria, Darlin, Bilge, Sevim, Lena-Roza, Jisra, Sinem, Betil, Dilara, Ensar i Deniz su reporteru “Vesti” objasnili da i pored toga što neće moći da vide Nikole i da mu lično predaju novac, da se raduju što bar malo mogu da mu pomognu.

Sledi uručenje

– Kao i većinu donacija stiglih posredstvom “Vesti” u proteklih sedam godina, koliko traje akcija Humanitarnog mosta, i ovu će najverovatnije preuzeti moj brat Goran. On bi trebalo da dođe u Beograd i kupi Nikoli sonde – rekla je samohrana majka Mira Živković, a mali donatori, njihovi roditelji i nastavnici čitaće o uručenju svoje pomoći prvom štićeniku Humanitarnog mosta u jednom od narednih brojeva našeg lista.

Ceo projekat je vodila mama Meliha Sajan, uz podršku gospođe Hadž, koja je izjavila da je ideja da pomognu drugom detetu ili deci potekla da bi mali darodavci i sami stekli utisak koliko imaju i u kakvoj sredini žive. Meliha Sajan je dodala da bi je jako radovalo da se u sledeće akcije uključi što više dece iz odeljenja razdrednog starešine Mihaela Baumgartena i da to mogu učiniti darujući igračke, garderobu, lekove… da tako pomognu i drugu decu. Ona se toplo zahvalila svima na učešću u akciji, a posebno dečici uzrasta od osam i devet godina koja su humanost shvatila na najbolji mogući način.