U MILTONU PREDSTAVLJENA DVA KAPITALNA IZDAVAčKA PODUHVATA

Svetom arhijerejskom liturgijom i duhovnom akademijom u manastiru Svetog preobraženja Gospodnjeg u Miltonu je na Istočni petak na izuzetno svečan način, uz prisustvo brojnih gostiju, proslavljena slava časopisa „Istočnik“. Na duhovnoj akademiji u manastirskom konaku goste je pozdravio protojerej stavrofor LJubomir Rajić, glavni i odgovorni urednik „Istočnika“. Pečat ovogodišnjoj proslavi dala je promocija kapitalnih izdanja ove izdavačke kuće – „Antologije srpskog pesništva“ i „Misli vladike Nikolaja“.

Na ovoj duhovnoj akademiji promovisan je samo prvi od ukupno tri toma „Antologije srpskog pesništva“ čiji je autor pesnik i prevodilac iz Moskve i jedan od najpoznatijih ruskih antologičara dr Andrej Bazilevski, saradnik Instituta za svetsku književnost Ruske akademije nauka, koji je prisustvovao ovoj izuzetnoj kulturnoj svečanosti u manastiru u Miltonu. Reč je o dosad najobimnijem i najiscrpnijem predstavljanju srpske poezije. Dr Andrej Bazilevski je ovu antologiju srpskog pesništva priredio na ruskom jeziku, a Izdavačka kuća „Istočnik“ prihvatila se velikog posla i antologiju izdala na izvornom, srpskom jeziku.

Kako je na duhovnoj akademiji istakao dr Davor Milićević, zasluge za ovaj veliki „Istočnikov“ izdavački podvig pripadaju beogradskoj pesnikinji Mirjani Bulatović, koja je takođe prisustvovala ovoj izuzetnoj svečanosti.

Slava

Nakon duhovne akademije za goste je priređen slavski banket, a tradicionalno rezanje (lomljenje) slavskog kolača obavili su vladika Georgije i kum ovogodišnje slave Rade Veljović. Kumovi za narednu godinu biće Radovan Gajić Gaja i Dragoljub Nikolić Gaga.

Najveću antologiju srpske poezije na svetu, na 3.000 strana u tri toma, dr Andrej Bazilevski je pripremao šest godina. Od ukupno 4.500 pesama, sam Bazilevski je na ruski jezik preveo čak 1.500, a ostatak je prevelo oko 200 ruskih prevodilaca, i to besplatno.

Ruski antologičar i pesnik dr Andrej Bazilevski je rekao da je pre ovog interesovanja za srpsku poeziju radio na izučavanju poljskog pesništva, ali je od toga odustao u trenutku kada su vojnici iz Poljske učestvovali u NATO napadima na Srbiju u proleće 1999. godine.
Na duhovnoj akademiji u Miltonu promovisana je i druga knjiga u izdanju „Istočnika“ – „Misli vladike Nikolaja“. U jednoj knjizi, na 350 strana je napravljen izbor najlepših misli svetog vladike, a izbor je iz 20 tomova neiscrpne mudrosti, napravio „Istočnikov“ saradnik dr Dragan Lakićević.