Tri decenije srpske svetinje

Vesti
Episkop Siluan I ambasador Stefanović u Crkvi Svetog Ilije

Povodom obeležavanja hramovne slave, Svetog Ilije, u poseti srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kuber Pidiju proteklog vikenda boravio je njegovo preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan.

Vladiku su ispred crkve u ovom rudarskom mestašcu u Južnoj Australiji dočekali lokalni Srbi, kao i drugi vernici koji su doputovali iz nekoliko gradova širom kontinenta.

Slavi Misionarske parohije Svetog proroka Ilije, na poziv episkopa Siluana, prisustvovao je i ambasador Republike Srbije, njegova ekselencija Rade Stefanović, kojem je ovo bila prva poseta jedinstvenom hramu.

Pored obeležavanja slave, istovremeno je proslavljena i 30-godišnjica od osnivanja crkve u Kuber Pidiju.

Gradnja je započela u junu 1992. godine uz blagoslov tadašnjeg episkopa australijsko-novozelandskog Longina.

Posle dva meseca radova na kopanju prostorija u brdu, vladika Longin je 2. avgusta, na Dan svetog Ilije, osveštao podzemne prostorije sale, a kopanje crkve počelo je 1. februara 1993.

Iste godine na hramovnu slavu crkva je završena i osvećena.

Inače, na ideju da se gradi podzemna crkva došao je protojerej Milorad Jovčić, paroh iz Adelajda, koji je u aprilu 1992. boravio u poseti Srbima u Kuber Pidiju, radi osvećenja njihovih domova uoči Vaskrsa.

S obzirom na to da u ovom delu Australije letnje temperature dolaze i do 50 stepeni Celzijusa, prota je smatrao da bi crkvena sala i hram ukopani u brdu bili idealno mesto za okupljanje vernika.

Crkva je dugačka 30 metara, visoka sedam, a široka 5,3 metara.

U Kuber Pidiju i danas postoji srpska zajednica, a prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva, 23 osobe koje žive u ovom rudarskom naselju izjasnile su se da kod kuće govore srpski jezik.

Detalj sa Svete službe

Poseta crkvi Svetog Save

Pre dolaska u Kuber Pidi, episkop Siluan je u petak 29. jula, u pratnji Arhimandrita Petra (Radulovića), doputovao u Adelajd.

Vladika je tom prilikom posetio hram Svetog Save u Vudvil Parku i u razgovoru sa predstavnicima uprave i lokalne srpske zajednice upoznao se s tekućim radovima i planovima za unapređenje ove crkvene opštine.

Original Article