Tragac snimljen

Film „The Tracker“ (Tragac) australijskog režisera Rolfa de Heera, koji bi, sudeci po dosadašnjim pozitivnim kritikama, trebalo da pokupi sve pocasti ovogodišnjeg 51. filmskog festivala u Melburnu, mogla bi da prekrije tamna senka, zbog sumnje da je za scenario nelegalno koristio pricu iz zbirke „The Track to Bralgu“ našeg pisca Sretena Božica – Vongara.
Režiser filma De Heer, naime, kako „Vesti“ saznaju, tvrdi da je ideja za film, na osnovu koje je napravljen scenario njegova, ali naš pisac diže glas protiv plagijata i smatra da je iskorišcena prica koju je on napisao.
– Sa žaljenjem konstatujem da je moja prica uzeta i iskorišcena za ovaj film, bez mog znanja. Ja sam, naime, pre petnćsetak godina zakonski dao pravo našem režiseru Petru Leovicu, koji je roden ovde, da na osnovu ove price napravi scenario, a potom snimi i film. On je u to vreme uspeo da dobije novac od nadležnih institucija za sam scenario i njegovu doradu, ali kada je došlo do snimanja filma finansijska sredstva mu nisu bila odobrena, tako da je ta skripta sve vreme na neki nacin bila u opticaju – kaže Božic.

Premijera 6. avgusta

Film „The Tracker“ ce, inace, kako smo obavešteni, biti ekskluzivno prikazan u bioskopu Nova na Lajgon ulici 6. avgusta, kada ce, kako je najavljeno, gledaoci imati priliku da režiseru De Heeru postavljaju pitanja.

Da podsetimo, Sreten Božic – Vongar bavi se dugi niz godina aboridžinskim temama, a njegove knjige su prevodene na mnoge jezike, širom sveta. Iz politickih razloga, koji su pre nekoliko decenija diktirali sadržaj svih vrsta štiva u Australiji, objavljivao je više u Evropi, nego ovde, a ova knjiga objavljena je konacno i na ovom kontinentu 1978. godine.

Božic je, inace, deo svog života proveo u unutrašnjosti Australije živeci sa Aboridžinima, o cemu je takode napisao knjigu, koja je poznata i jugoslovenskoj citalackoj publici. NJegov pristup problemu odnosa izmedu ovdašnjih belaca i Aboridžina na sasvim realan (neki kažu i surov) nacin pripoveda o nemilosrdnom uništavanju Aboridžina i njihove kulture na rodnom tlu – u Australiji.
Prema Božicevim recima, pomenuta zbirka u okviru koje se na osam stranica nalazila i ova sporna prica, u celini je prvo objavljena u francuskom filozofsko-literarnom magazinu „L Tamps Modern“ („Moderna vremena“) krajem šezdesetih godina, a tek posle i u Australiji.

– Pre 18 meseci, u sidnejskoj štampi se pojavio tekst o planovima ovog australijskog režisera vezanim za film „The Tracker“, kada je i pricao o finansijama koje su mu potrebne za ostvarenje tih planova. Petar Leovic ga je potom kontaktirao i upozorio da ne poseduje pravo na korišcenje ove price kao osnovu za scenario, te da bi, ukoliko vec planira da snimi film na osnovu te price, bilo pozitivno da se ostvari neki vid saradnje medu njima. Australijski režiser je, medutim, predlog odbio – objašnjava Sreten Božic Vongar.
Prema Božicevom objašnjenju, rec je o kratkoj prici napisanoj na osam-devet stranica, koja je s obzirom da film traje dva sata, na pokretnoj traci „obogacena“ muzikom, detaljima i, kako Vongar naglašava – nasiljem.

– Prosto je neverovatno koliko je prica slicna. Radi se jednom Aboridžinu i trojici (u filmu cetvorici) belaca, a radnja se dešava u pustinji, gde su dakle belci u potrazi za beguncem crncem. Ja sam ovaj slucaj plagijata prijavio Udruženju australijskih pisaca u Sidneju, Birou za autorska prava (copyrights), a naravno obavestio sam i svog izdavaca, jer je knjiga u kojoj se nalazi ova prica još uvek u prodaji. Videcemo šta ce se dalje dešavati – kaže Sreten Božic.