Svi putevi vode u Bonirig

Vesti
Grupa Oplenac iz Adelajda na festivalu 2019.

Tri duge godine prošle su od dana kada se u Bonirigu poslednji put okupila srpska zajednica Australije.

Državni propisi uvedeni zbog zaštite javnog zdravlja, uskratili su naš narod tokom 2020. i 2021. za druženje, uživanje u igri, pesmi i muzici, kao i mnoge druge aktivnosti na okupljanjima zajednice.

Ni najmasovnija manifestacija, Srpski folklorni festival, nije se održavala u protekle dve godine, zbog čega je svima u Bonirigu želja da ovogodišnje, 34. izdanje ovog događaja ostane upamćeno kao jedno od najboljih.

– Uzbuđenje je veliko i svi jedva čekamo da dočekamo goste i posetioce koji nam dolaze iz raznih delova Australije. U protekle dve godine smo se pripremali kao da će se festival održati i nadali se do poslednjeg trenutka da će to biti izvodljivo, ali znamo šta se sve dešavalo u Australiji u proteklom periodu. Sada smo dočekali taj trenutak da opet okupimo naše prijatelje iz Sidneja, Melburna, Brizbejna, Adelajda, Kanbere i Vulongonga. Želimo da bude nezaboravno – kaže Tanja Zupković, članica uprave i koordinator folklornih grupa Sportskog kluba Bonirig.

Da sve zaista “miriše“ na istinski spektakl govori i podatak da će se u nedelju, 7. avgusta, posetiocima predstaviti čak 17 kulturno-umetničkih društava, ansambala i folklornih grupa crkveno-školskih opština iz šest gradova.

Oni koji dođu na festival, moći će da uživaju u čak 48 različitih koreografija, koje je pripremilo 25 koreografa i umetničkih rukovodilaca.

Kulminacija događaja na sceni Velike sale desiće se u nedelju uveče, kada će zajedničkim nastupom ansambla “Ravna Gora“ iz Boniriga i sidnejskog KUD Karađorđe, biti spuštena zavesa na 34. Folklorni festival.

Dve bratske kuće će predstaviti “Nunta in Isakovo“, svadbene običaje iz Isakova, sela nadomak Ćuprije i Jagodine.

Pored bogatog folklornog programa, posetioci će biti u prilici da prisustvuju izložbi automobila i motora.

Auto-moto šou održaće se u subotu od 16.00 do 18.00 časova, kada će zaljubljenici u dvotočkaše i četvorotočkaše moći da vide unikatne primerke, koje su njihovi vlasnici “utegli“ do savršenstva.

Istovremeno, najmlađi će moći da uživaju u Dečijem karnevalu, a u večernjim satima stariji će imati priliku da biraju između “Kafane“ ispod velikog šatora i Bonno Live žurke u Velikoj sali.

Nedelja je dan rezervisan pre svega za folklor.

– Program počinje u 10 sati ujutro, a za podne je predviđena ceremonija svečanog otvaranja. Posle toga izvođači će nastaviti sa koreografijama sve do 8.00 sati uveče. Mislim da nema bolje pozivnice za ljubitelje srpskih tradicionalnih igara i muzike – kaže Tanja Zupković.

Dok u Velikoj sali bude trajala revija folklornih grupa, na platou ispred Srpskog sportskog centra punom parom će raditi kuhinje na mnogobrojnim štandovima sa domaćim kulinarskim specijalitetima.

Za živu muziku pobrinuće se orkestar Dragana Vujadinovića i pevačica Zore Micevska, zatim Stojan Lovrić, Radovan Đuro Đurišić, Toni Trubač, Aleksandar Koneski i Markus Bogovac.

Najuzbudljiviji deo vikenda rezervisan je za nedelju u 18.00 časova, kada će biti obavljeno izvlačenje glavne premije na lutriji – put na fudbalsko Svetsko prvenstvo u Kataru za dve osobe!

Nagrada vredna skoro 22.000 dolara obuhvata povratnu avionsku kartu do Dohe, hotelski smeštaj na bazi deset noćenja i ulaznice za sve tri utakmice fudbalske reprezentacije Srbije – protiv Brazila, Pvakcarske i Kameruna.

Takođe domaćini su obezbedili i bogate nagrade za članove kluba koji u nedelju budu došli na festival.

Glavna premija su dve povratne karte do Beograda, kao i vaučeri za putovanja u vrednosti od 1.500 i 800 dolara. Imena dobitnika nagrada biće objavljena u nedlju u 18.00 časova ispod centralnog šatora.

Narodno veselje pod šatrom

Ako već to do sada niste uradili, ovaj vikend rezervišite za Srpski folklorni festival u Bonirigu. Dobar provod je zagarantovan!

Ansambl “Ravma gora” iz Boniringa na Folklornom festivalu 2019.

Od Dinare do Kosova

Na festivalu će biti odigrano čak 48 koreografija različitih igara iz svih srpskih zemalja. Posetioci će imati prilike da vide igre sa Kosova i iz Kosvoskog pomoravlja, iz Šumadije, Levča, Crnorečja, Leskovca, Kobišnice, Pirota, Vlaškog kraja…

Veterani i pevačke grupe Oplenca iz Adelajda prirediće publici zadovoljstvo da vidi i čuje “Vučare“, srpske običaje iz Dinarskih krajeva.

Sećanje na egzodus

Redovni posetioci Srpskog folklornog festivala navikli su da ova manifestacija traje tri dana. Međutim, ove godine Festival će biti kraći za jedan dan.

– Pošto se dan kada je ove godine trebalo da se održi Gala veče i Četničko veče poklopio sa velikim stradanjem našeg naroda iz Krajine, 5. avgsutom, odlučili smo da se događaji inače predviđeni za petak ne održe. U petak nije bilo ni muzike u Klubu… Ne možemo da slavimo na dan kada je srpski narod doživeo najveći egzodus od Drugog svetskog rata i kada je ubijeno toliko naših nedužnih ljudi – kaže Tanja Zupković iz organizacije Festivala.

Učestvuje 17 društava

Na Srpskom folklornom festivalu učestvovaće čak 17 folklornih grupa i kulturno-umetničkih društava iz šest gradova Australije.

Najbrojniji će biti učesnici iz Sidneja, sa čak šest društava: SK Bonirig, KUD Karađorđe, KUD Izvor, CŠO Knez Lazar Aleksandrija, CŠO Sveti Sava Eleanora i CŠO Sveti Stefan Ruti Hil.

Iz Melburna i Brizbejna stižu po tri folklorna društva – Drina Vilavong, CŠO Sveti Nikola Vulungaba, CŠO Sveti Nikola Vejkol (Brizbejn) i CŠO Sveti Sava Grinzboro, Šumadija Kizboro, CŠO Sveti Đorđe Sent Albans (Melburn).

Iz Kanbere dolaze Folklorni ansambl Crkve Sveti Sava u Fareru i “Igrači bez granica“, ansambl sastavljen od balkanskih igrača – iz Srbije, Makednije i Bugarske.

Takođe, zajednica Vulongonga biće zastupljena sa dva folklorna društva – CŠO Sveti Jovan Krstitelj Dapto i CŠO Sveti Jovan Krstitelj Vulongong.

Konačno, spisak učesnika zaključuje jedno od najbolje organizovanih folklornih društava u Ausraliji – Oplenac iz Adelajda.

Kakvo bogatstvo – 26 koreografa

Koliko veliku grupu oprobanih, vrsnih, ali i onih mlađih, talentovanih koreografa imamo u Australiji, pokazuje i predstojeći Festival. Čak 26 koreografa i umetničkih rukovodilaca angažovalo se u pripremi nastupa 17 folklornih društava u Bonirigu.

To su: Stanko Dimitrijević, Aleksandar Popović, Rajko Dobre, Aleksandar Branković, Daria Pendo, Miloš Vulović, Jovana Bogovac, Dušan Bulatović, Ljilja Nikolić, Dušica Davidović, Goran Nikolić, Božana Pašić, Radana Reljić Marijana Đukić, Nikola Trifković, Dimitrija Petković, Marija Maljković, Miroslav Vuković, Desanka Đorđević, Zvezdan Đurić, Nikola Jović, Darko Andreski, Dragomir Vuković, Dejan Milisavljević, Natalia Tormasi i čuveni Geri Doson, koji već dugi niz godina vodi folklornu grupu Crkveno-školske opštine Eleanora na severnim plažama Sidneja.

I najmlađi će pokazati svoje umeće
Sa jednog od prethodnih festivala

Original Article