Sredstva iz supera kao depozit

by Urednik
EPA
Predizborna kampanja australijskog premijera Skota Morisona

Premijer Skot Morison je iskoristio kampanju Liberalne partije da najavi plan da se prvim kupcima kuće dozvoli da iskoriste buduću “penziju” za kupovinu imovine.

Liberalna partija je izabrala Brizbejn da za vikend zvanično pokrene kampanju, samo šest dana do izbora.

Inače, Kvinslend je bio ključan za ”čudesnu“ pobedu Koalicije na izborima 2019. Da li je to možda bio razlog što je premijer Morison odlučio da upravo u Brizbejnu najavi šemu Super Home Buyer, za sada nije poznato.

Ukoliko Koalicija bude ponovo izabrana, omogućila bi prvim kupcima kuća da iskoriste do 40 odsto u svom super fondu, odnosno 50.000 dolara, koje bi uložili za kupovinu.

Koalicija kaže da bi ovo smanjilo vreme potrebno za uštedu depozita, za šta je u proseku potrebno tri godine.

– Ponovo izabrana koaliciona vlada omogućiće građanima da ulože adekvatan deo ušteđevine za penziju u kupovinu prvog doma – rekao je Morison.

On je dodao da se ovo odnosi kako na kupovinu novih kuća, tako i ranije sagrađenih, i svaki iznos koji je uložen biće vraćen u super fond onog momenta kada vlasnik proda nekretninu, uključujući udeo u kapitalnoj dobiti od prodaje.

Penzioni fondovi su tu da pomognu Ozijima prilikom penzionisanja.

– Najbolja stvar koju možemo da uradimo jeste da pomognemo građanima da ostvare finansijsku sigurnost u momentu penzionisanja, a to je da im pomognemo da poseduju sopstveni dom – istakao je Morison.

Ukoliko Koalicija bude ponovo izabrana, šema bi počela da se primenjuje od 1. jula 2023. za prve kupce kuća koji moraju da uštede još pet odsto svog depozita nezavisno od sredstava iz supera.

Kupac takođe, mora da živi u kući najmanje 12 meseci, ali ne postoje starosni, imovinski ili prihodni pragovi.

Ministar za stambena pitanja u senci, Džejson Kler, opisao je ovu politiku kao “poslednji očajnički čin umiruće vlade“ i da ljudima koji se najviše bore da uđu na tržište nekretnina na ovaj način se neće pomoći, jer obično imaju najmanju penzijsku štednju.

Pored toga, kako je istakao Kler ovo bi “dolilo ulje na vatru” cenama kuća i podiglo bi ih.

Stav laburista

Kler je ukazao na druge visoke ličnosti Liberalne partije, uključujući bivšeg premijera Malkolma Turnbula, bivšeg ministra finansija Matijasa Kormana i Pitera Kostela koji su bili glasno protiv te ideje.

– Mislim da australijski narod može ovo da prozre i da zna da bi vlada to uradila pre mnogo godina, da je to dobra ideja, a ne šest dana pre izbora – istakao je Kler.

Original Article

Related Posts