Srbija nije pravna drzava

Postovani,

Dana 28-og oktobra o.g., odazvala sam se pozivu Opstinskog suda u Kragujevcu na rociste u predmetu P. III. 2643/00 u kojem sam ja tuzilja zbog pljacke i prevare a koja je nasoj porodici priredjena pre dve godine od strane vlasnika firme projekt biro „ZALJEVSKI“, Mihajla Zaljevskog iz Kragujevca.
Za isti sam predala krivicnu prijavu a koja je bila oznacena pod brojem K.153/01.
Ono sto sam dozivela na navedenom rocistu prevazilazi svaku granicu brutalnosti, diskriminacije, neodgovornosti i neozbiljnosti pravosudja. Posto sam vec bila u zgradi suda zbog gradjanske parnice otisla sam i do Javnmog tuzilastva da zapitam dokle je se stiglo sa istragom u navedenom predmetu. Zakucala sam na vrata zamenika Javnog tuzioca Slavoljuba Dimitirijevica. Moje zaprepascenje je bilo neizmerno kada mi je saopstio kako je istraga obustavljena “jer je ustanovljeno da se radi o gradjansko-pravnim odnosima te da sam ja o tome obavestena“. – Kada sam o tome obavestena i ko me je obavestio?“, pitala sam. To je trebala da uradi iztrazni sudija Sonja Pavlovic. Otisla sam malo do klupe u holu da se saberem pa sam se ponovo vratila do zamenika javnog tuziova Dimitrijevica. No, iako posle dva minuta njegova kancelarija je bila zakljucana. Otisla sam zato do doticnog sudije gde zaticem gospodina Dimitrijevica koji odmah izlazi iz kancelarije istraznog sudije. Ista na brzinu nudi to obavestenje ali da malo sacekam “dok se to nadje u kompjuteru“. Zurila sam do Opstinskog suda da ne zakasnim na rociste pa sam dokumenat uzela nakon zavrsetka jalove kratke diskusije pred Opstinskim sudijom Svetlanom Brankovic. Moje zaprepascenje kulminira kada citam na brzinu sroceni tekst: – Obavestavamo Vas da je protiv okr. Zaljevski Mihajla iz Kragujevca obustavljena istraga krivicnog dela prevara iz cl. 171 st. 3 u vezi st. 1 KZS, te da kao osteceni u smislu cl. 61 ZKP imate pravo da preduzmete, odnosno nastavite gonjenje u roku od 8 dana od dana prijema obavestenja. Istrazni sudija Sonja Pavlovic“ (znajuci, svakako da tih osam dana istice tokom mog angazovanja oko ostvarivanja pravde u Srbiji).
Dakle, dok je tokom saslusanja 4-og marta ove godine isti zamenik Javnog tuzioca Dimirijevic prisustvovao saslusanju licno i govorio za okrivljenog kako je prevejani prevarant i kazao svedoku sa moje strane kako se radi na tome da se okrivljeni krivicno goni, taj isti zamenik sada menja misljenje i na licu mesta saopstava kako se radi “o gradjansko-pravnim odnosima“. Upucuje me kod svog sefa, ali sef po obicaju nije tu nego se u kancelariji sefa nalaze tri dame od kojih nijedna nije sekretarica ali se sedi i razgovara.
Odlazim na rociste u Opstinski sud kod sudije u predmetu Brankovic i tu takodje dozivljavam sok za sokom.
Posto nemam pravnog zastupnika jer su mog advokata organizovani kriminalci oruzano napali i pretukli marta meseca ove godine, zastupam samu sebe pred sudom u rodnoj Srbiji odakle sam otisla pre 35 godina tokom kojih sam cuvala i gajila svoje poreklo i drzavljanstvo i gde sam sa porodicom zelela da se vratim i unesem blagostanja ali gde sam u samom startu opljackana.
Zahtevam od sudije da u zapisnik unese sve sto kazem da bih na kraju videla da je unela samo nekoliko recenica. Na moje inistiranje da se unese moja izjava da je nasilnim oterivanjem mog advokata iz predmeta prekrseno Ustavno pravo kojim je zajemceno moje pravo gradjanina na slobodan izbor advokata, ona odbija da to unese. Umesto toga ona trazi da u predmetu saslusava i maltretira cak i mog supruga koji je Holandski drzavljanin i koji ne podpada pod srbijansko zakonodavstvo a koji cak sa celim slucajem nema nista jer sam Ugovor sa okrivljenim sklapala ja licno a ne moj suprug.
Medjutim, posto je okrivljeni u medjuvremenu isfabrikovao tone lazi ona hoce da zna da li je moj suprug “naredjivao da se rade dodatni radovi na objektu“. Napominjem da je objekat(porodicna kuca) narucena po sistemu kljuc u ruke ali da je isporucen samo kostur od kuce u kojem je bila jedna sitna i beznacajna samoinicijativna izmena objekta (a kojom izmenom je on verorvatno planirao da se brani jer je znao da nece zavrsiti objekat), odnosno nedovrsena kasko gradnja dok je objekat u celosti isplacen u iznosu od 100.000,00 DEM. Isti je godinu dana kasnije mogao da se zavrsi za 80.000,00 DEM a po proracunu nezavisnog biroa.
U medjuvremenu su obavljana dva vestacenja ali okrivljeni zahteva ponovo vestacenje, trazi se projekat od mene dok je sud obavezan da projekat trazi od izvodjaca. Jer, kako je izvodjac mogao da izvodi radove bez projekta?! Ali to je duga prica.
U zapisniku se saopstava kako se suprug sada tretira kao “svedok“ i da se mora pozvati dok sam ja zamolila da suprug da izjavu kod Jugoslovenske Ambasade u Hagu jer vec tri godine imamo naknadnih troskova zbog pljacke koja nam je priredjena.
Kada sam saopstila suprugu kako sud sada njega hoce da ispistuje odreagovao je veoma razocarano. Mnogo smo pomagali Srbiji kada je bilo najteze, uplacivali smo u fond za ratnu sirocad i usvajali ratno siroce sada nam se priredjuje igranka bez prestanka.
Kako stvari za sada stoje, mislim da nikada vise necemo krociti na tle Srbije jer se prema nama kao opljackanoj strani sud ponasa krajnje pristrasno u odnosu prema okrivljenom, slucaj se poltizuje zato sto je moj suprug Holandjanin (mozda se povezuje i Haski sud sa time, ko to sve zna), nama se navaljuju troskovi dok okrivljeni godinama nije placao porez, pljackao je drzavu, preko svojih veza je postigao da izbegne svaku odgovornost. U odnosu na njega sud se sada postavlja kao njegov licni Deda Mraz, ispunjavaju mu se zelje i prohtevi do besvesti, hoce sada ponovo vestacenje jer je saznao da je na objektu radjeno dalje.
Oruzani napad na naseg porodicnog advokata je stavljen u gluvi tjup, sve je zataskano sada se pokusava da me se iscrpi do te mere da odustanem od procesa.
Zahtevam JAVNO i preko JAVNIH glasila da pod hitno nas slucaj preuzme Specijalni Javni Tuzilac a kojem sam u medjuvremenu vec dostavila krivicnu prijavu.
Pozivam na savest sve odgovorne organe da nam se pomogne i prekine ova beskrupulozna i amoralna sudska mora da se moj suprug ostavi na miru i nasoj porodici povrati zasluzeni mir.
Sa svom gradjanskom odgovornoscu garantujem da se ovde radi o organizovanom kriminalu visokog ranga (posedujem i materijalni dokaz snimak magnetofonske trake), da je sudstvo u Kragujevcu pristrasno i neobjektivno i da se sve cini da se moji materijalni dokazi omalovaze dok se veruje beskrupuloznim lazima jednog profesionalnog prevaranta. Isto tako tvrdim da se ovde radi o diskriminaciji mene kao jugoslovenskog gradjanina u dijaspori, diskriminaciji mene kao zene a i zbog toga sto sam udata za stranog drzavljanina smatra se da mi mozemo da snosimo sve troskove koji nam se namecu i pored pljacke koja nam je priredjena.
Kao ostecena strana izjavljujem javno da niti cu ja niti moja porodica koja je bila privrzena Srbiji ikada svojom stopom krociti na tlo Srbije sve dok u njoj vladaju snage kalibra sudstva u Kragujevcu a zbog cijeg nacina rada ulazem ovaj javni PROTEST.

s postovanjem,

Dusanka Bekker-Isakovic, ostecena tuzilja i zrtva organizovanog kriminala u Srbiji sa porodicom iz Holandije.

Da Srbija NIJE pravna drzava ispostavilo se ponasanjem Okruznog Javnog tuzilastva u Kragujevcu gde je obustavljena dalja istraga o pocinjenom krivicnom delu prevare iz cl. 171 stav 3 u vezi stava 1 KZ RS. Po krivicnoj prijavi Kt. 153/01 ustanovljeno je da je delo prevare pocinjeno i da je porodica iz Holandije ostecena, to OJT Kragujevac ne osporava ali odbija da podigne optuznicu iako okrivljeni osim isfabrikovanih lazi nije podneo niti jedan jedini materijalni dokaz u vidu faktura o poslu. Sudskom vestaku gradjevinske struke NIJE podneo niti je imao knjigu u kojoj se vodi svakodnevna evidencija o izvodjenju radova dok OJT prelazi preko toga. Zrtvi su vezane ruke sa svih strana, njoj je nasilno uklonjen njen pravni zastupnik.
U ovom slucaju radi se dakle o obespravljenosti ostecene strane koja je iz dijaspore. Treba dodati jos i to da je u ovom slucaju prekrseno Ustavno pravo kojim pravom je zajemceno pravo na slobodan izbor pravnog zastupnika. Ceo proces je se vodio u neravnopravnoj poziciji za ostecenu stranu jer je postupak vodjen na terenu okrivljenog pocinioca krivicnog dela prevare gde on SVE poznaje i gde je njemu udovoljavano u svakom pogledu. Sud se dakle poneo kao da je on licni Deda Mraz pocinioca krivicnog dela.
Sudstvo je pristrasno, diskriminatorsko u odnosu na ljude iz dijaspore, krse se njihova osnovna gradjanska prava. Srbija je tako, umesto pravne drzave ostala drzava zastitnik kriminalaca i mafije belih okovratnika odnosno organizovanih kriminalaca u koju vise nije vredno krociti stopom casnog gradjanina.
D. Bekker-Isakovic, ostecena zrtva iz Holandije