Srbi Sidneja organizuju prijeme za članove Kola

Oko trećine Srpskog državnog folklornog ansambla „Kolo“ već se vratilo kući, a druga grupa putuje idućeg ponedeljka. U međuvremenu, srpske organizacije i pojedinci Sidneja trude se da im iskažu gostoprimstvo, pozivajući ih u posete. U ponedeljak, domaćin „Kolu“ bio je Srpski centar u Bonirigu, a dan kasnije večeru su pripremili u Srpskoj narodnoj odbrani.

Podsećajući svoje goste da je Srpska narodna odbrana najstarija srpska organizacija u svetu, osnovana 1908. godine, predsednik Centralnog odbora dr Marko Marinković je naglasio da ona „još uvek živi i deluje, i delovaće dok je nas, srpskoga duha i srpske kulture“.

– Mene su australijski političari pitali: „Zašto reč odbrana u nazivu, to zvuči vojnički, kao da se borite na frontovima?“ Odgovarao sam da se mi od 1908. godine zaista i borimo na svim frontovima – i političkom, i kulturnom, i ekonomskom. Tako i dan-danas – kazao je dr Marinković, poželevši zatim dobrodošlicu članovima „Kola“.

– Hteli smo i na ovaj način da vam odamo priznanje, jer ste došli u ovu našu daleku Australiju, našu drugu domovinu da nam približite našu kulturu i tradiciju.
Za sećanje, gostima su uručene Spomenice – knjige o istorijatu SNO-a u Australiji.
Darinka Mihajlović i Branislav Marković otpevali su za svoje domaćine pesmu s Kosova, koju inače pevaju za vreme koncerta.

Predsednik Lokalne uprave SNO Rada Milovanović zatim je uručila poklon-suvenir Radojici Kuzmanoviću, umetničkom direktoru ansambla.
Kuzmanović je potom naglasio da će ovogodišnja poseta „Kola“ Australiji biti upamćena i po tome što je ansambl, gostujući u Operi, osvojio značajnu svetsku referencu u svom postojanju.

– Dugujemo svu zahvalnost Odboru Srpskog koledža „Sveti Sava“ i celom srpskom narodu Australije – kazao je Kuzmanović.
Zatim su deca dveju folklornih grupa „Gavrilo Princip“ iz Srpske narodne odbrane i „Kalenić“ iz CŠO „Sveti Nikola“ iz Blektauna pokazala svojim gostima šta su ona naučila od svog koreografa i njihovog bivšeg kolege đorđa Nikolića.

Večeri su prisustvovali i članovi Odbora Koledža „Sveti Sava“, sveštenici Srpske crkve Sidneja, predstavnici Generalnog konzulata SCG – Sava Trajković i novi konzul za dijasporu Jasmina Pekmezović i drugi.