Слава заједнице „Земља живих” у Брајковцу

Слава заједнице „Земља живих” у Брајковцу

16. Јул 2021 – 13:03

На празник Полагања часне ризе Пресвете Богородице, 15. јула 2021. године, Преосвећена господа Епикопи шумадијски Јован и ваљевски Исихије служили су свету Литургију у порти цркве-брвнаре Светог Георгија у Брајковцу, поводом славе Заједнице за рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности Земља живих.

Саслуживали су игуман Доситеј (Радивојевић), настојатељ манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама; протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, духовник заједнице Земља живих; протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски; протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Eпископа ваљевског; протојереј-ставрофор Марко Митић, протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски; протонамесници Родољуб Војиновић и Стефан Франовић, јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах), као и ђакони Момчило Димитријевић, Никола Урошевић и Стеван Илић.

Благољепију сабрања допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца под диригентском палицом свештеника Владимира Стојковића.

Мноштво окупљених верника, а међу њима велики број бивших штићеника заједнице Земља живих у Брајковцу, поучени су надахнутом беседом епископа Исихија о значају празника и помоћи и заштити коју је Пресвета Богородица кроз векове пружала свима онима који јој молитвено приступају:

– Мајка Божја, Богородица, једина је која је у Цркви названа Пресветом. Имамо мноштво светих, знане и незнане. Светост је човеку природно стање, јер се сви освећујемо оним који је једини Свет, Господом Исусом Христом. Али Пресвета Богородица је изнад свих светих, јер се удостојила да се у Њеној утроби зачне сам Господ, удостојила се да Му буде Мајка и да има према Њему најчистију материнску љубав али и љубав слушкиње Божје према своме Господару. Не могу се побројати сва добра дела која је учинила Пресвета Богородица, али у своме смирењу Она остаје негде у позадини, скривена и ван домашаја других, говорио је владика Исихије осврнувши се још и на јеванђељску поруку присутнима на свадби у Кани Галилејској: Што год вам каже, учините. (Јн. 2, 5).

На крају Литургије вернима се обратио и Епископ шумадијски Јован, захваливши Владици ваљевском Исихију и изразивши велику радост због учешћа у прослави. Присуство мноштва бивших као и садашњих штићеника заједнице Земља живих, сведочанство су неизмерног значаја који за заједницу у Брајковцу имају посете владике Јована, његова молитвена и материјална помоћ, превасходно онима који се ту лече, јер им дарује нову благодат и снагу и враћа изгубљени смисао у њихове животе.

По ломљењу славског колача уследила је трпеза Љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.

Извор: Епархија шумадијска

|Original Article