Монашење у манастиру на Михољској Превлаци

Монашење у манастиру на Михољској Превлаци

22. Новембар 2021 – 15:32

У навечерје манастирске славе Преосвећени Епископ буеносајрески и јужноамерички г, Кирило служио је празнично бденије у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци.

Том приликом, Владика је замонашио послушнике те свете обитељи Лазара и Владимира, давши им монашка имена Гаврило и Василије.

-Прва хришћанска заједница је идеал сваке наше заједнице. Она је заправо изображење Царства небескога које чекамо и за које се и припремамо у овом нашем земаљском животу. Та хришћанска заједница се кроз вјекове обнављала и ишчезавала. Они који се нарочито старају да остваре тај идеал прве хришћанске заједнице свакако су монаси у манастирима. Они се старају да имају једну душу, једно срце, једну мисао – да им све буде заједничко, и радост и туга, и сва имовина, рекао је Епископ буеносајрески.

-Монаштво је истинско умирање за овај свијет. Монаси су на земљи, али живе небом, и зато и дадосмо данас једно од имена, пошто је ово обитељ Светоархангелска, нашем брату – име Гаврило. Анђелске силе, чији празник славимо, оне су идеал монашкога живота на земљи. Човјек је небоземно биће, састављено духа и тијела. Али дух, душа је оно што оживљује. Тијело не помаже ништа. И управо је грехопад човјека био у томе што је тијело почело да се креће, да жели да ради мимо воље Божје, мимо воље Духа. Ту грешку прамајке Еве је исправила Пресвета Богородица која је покорила своје тијело Духу и присилила га да ради по духовним законима и припремила себе за обиталиште славе Божје и за оваплоћене Сина Божјега, јединога истинитога Спаситеља свијета, казао је владика Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

|Original Article