Sija srebro kao zlato

Vesti

Fudbalski talenti koji vredno rade pod stručnim nadzorom Milana Šuška i njegovih saradnika, ostvarili su zapažene rezultate na jednom od najmasovnijih takmičenja za mlađe selekcije.

Na inauguralnom Nacionalnom kupu Premier lige akademija Australije, tim Šušak Akademije uzrasta do 10 godina osvojio je zvanje vicešampiona, a u ukupnom skoru fudbalska škola nekadašnjeg šampiona A-lige zauzela je vrlo dobro osmo mesto od čak 31 privatne akademije iz Australije.

– Bilo je to sjajno iskustvo, kako za decu, tako i za mene. Turnir je bio organizovan na visokom nivou, što sam i očekivao. Bilo je interesantno videti sve najbolje akademije iz cele Australije. Jako mi je drago što posle toliko godina uloženog truda i rada s decom, možemo da pariramo bilo kojoj akademiji iz bilo kojeg dela Australije. Prezadovoljan sam kako su sva deca odigrala na turniru i ponosan sam na sve moje timove. Ubeđen sam da uz dosta rada možemo biti još bolji u narednim godinama – istakao je Milan Šušak.

Šušak Akademija je u januaru 2021. primljena u najelitnije takmičenje fudbalskih škola Sidneja – Premier Sydney Academy. Već na prvom zimskom takmičenju, selekcija do 12 godina je osvojila zlato, ostavivši iza sebe neke od najuglednijih sidnejskih privatnih akademija.

Cela godina je bila značajano pogođena pandemijom kovida, pa se i takmičenje održavalo uz mnogo prekida.

Iz sličnih razloga dugo planirani Nacionalni kup premijernih liga Australije održao se tek prošle sedmice u Sidneju, a domaćini su bili Vonderersi sa zapada Sidneja.
U prelepom Vonderers fudbalskom parku predstavilo se čak 130 timova iz 31 akademije iz NSW, Viktorije, Južne Australije i Kvinslenda, uzrasta do 8, 10, 12, 14 i 16 godina.
Na ovom fudbalskom samitu Šušak Akademija je učestvovala sa četiri tima – do 8, do 10 i sa dva tima do 12 godina starosti.

Najveći uspeh je ostvarila selekcija ispod 10 godina koja je postala vicešampion u svom rangu. U velikom finalu odmerili su snage sa Spark Fudbal Sitijem.
Samo finale počelo je loše za Šuškove mališane. Nakon desetak minuta već je bilo 2:0 za Siti. Milanov tim je očigledno počeo utakmicu u grču i nije bio u stanju da prikaže igru iz prethodnih dana.

Tračak nade je dao Dušan Veselinović koji je smanjio na 2:1. Taman kada su Šuškovi puleni počeli da imaju više od igre, nesrećno su primili i treći gol. U tim trenucima povredio se golman Nikola Repaja, koga je na golu zamenio Nikola Štrbac.
Tada je na scenu stupio talentovani Mihajlo Todorović, koji je solo prodorima postigao svoj prvi, a ubrzo i drugi gol za izjednačenje 3:3, što je izazvalo erupciju oduševljenja među navijačima i roditeljima.

Međutim, u penal seriji Šuškov tim je imao manje sreće, protivnik je bio sigurniji i odneo titulu.

Dva peta mesta

Pored srebrnog odličja “desetki”, treba istaći i da je prvi tim do 12 godina završio peti u takmičenju 44 ekipe, kao i “osmice” koje su takođe završile na petoj poziciji u svom rangu takmičenja.

Na četvorodnevnom turniru Šuškova akademija je na kraju zauzela odlično osmo mesto od 31 akademije iz cele Australije.

Original Article