Sidnej ograničava brzinu

sidnej-ogranicava-brzinu

Pixabay.com

Foto: Ilustracija

Gradsko veće Centralne poslovne četvrti Sidneja (CBD) jednoglasno je izglasalo predlog da se u širem centru najvećeg australijskog grada uvede opšte ograničenje brzine u saobraćaju od svega 40 kilometara na sat.

Kako su rekli odbornici, ovaj propis bi mogao značajno da smanji broj poginulih i povređenih na putevima, naročito u centru gde svakodnevno postoji izuzetno velika cirkulacija pešaka.

Odbornik gradskog veća sidnejskog CBD Džes Skali koja je predložila ovaj propis, kaže da su saobraćajne povrede najčešći uzrok smrti dece u Australiji i naglasila uticaj ovih nesreća na širu zajednicu.

– Svakog dana tri osobe poginu u saobraćajnim nesrećama širom Australije, a više od stotinu ih bude hospitalizovano. U Novom Južnom Velsu svake nedelje u proseku jedno dete pogine ili bude ozbiljno povređeno na našim putevima – istakla je Skalijeva.

Gradonačelnica Sidneja Klover Mur takođe je podržala predlog i uputila kritike na račun prethodnih vlada, jer kako kaže, “nisu učinile više da zaštite učesnike u saobraćaju”.

– Ovo što odbornica Skali sada radi ne bi bilo neophodno da u prošlosti nismo imali vlade koje nisu preduzele mere koje su obećali da će preduzeti. Ne postoji važnija grupa koju treba zaštititi od male dece koja idu u predškolske ustanove – rekla je gradonačelnica Sidneja.

Međutim, ne slažu se svi sa predlogom koji su izglasali odbornici. Čak su i nadležni iz NRMA, nacionalne organizacije za pomoć na putu, osiguranje i zaštitu učesnika u saobraćaju, naglasili da se ograničenje brzine ne može postaviti na ovakav način.

Ovo nije prvi put da predlog za opšta ograničenja brzine od 40 km/h izaziva spor. Naime, u junu 2022. godine Gradsko veće sidnejskog Unutrašnjeg Zapada (Inner West) iznelo je planove za nametanje ograničenja od 40 km/h na desetine puteva, što je naišlo na žestok otpor zajednice.

I tada je NRMA uputio preporuku da se predlog ponovo razmotri.

– Kada je u pitanju postavljanje ograničenja brzine, jedan isti limit ne može da se odnosi na sve puteve – rekla je portparolka NRMA Katrina Usman.

Iako je Gradsko veće Centralne poslovne četvrti Sidneja izglasalo predlog, njihov plan prvo mora da dobije odobrenje Ministarstva saobraćaja Novog Južnog Velsa (Transport NSW) pre nego što bude usvojen i primenjen.

Sličan pokušaj prošao je 2019. godine, kada je liberalna vlada tadašnje premijerke Gledis Beredžiklijan proširila područje sa ograničenjima od 40 km/h u centru Sidneja, dodajući Barangaru, Dejvs Point, Milers Point i delove Altima u već postojeću zonu.

Tom prilikom, Transport NSNj je potvrdio da će ta mera obezbediti konstantne uslove vožnje, s obzirom na to da je većina gradskih ulica s velikim brojem pešaka već imala niže ograničenje brzine.

Izvršni direktor Centra za bezbednost na putevima Bernard Karlon, podržava ovaj potez i tvrdi da je došlo do značajnih poboljšanja u bezbednosti pešaka od kada su zone od 40 km/h prvi put uvedene 2014.

On takođe kaže da je između prvobitnog uvođenja zona i njihovog proširenja 2019. godine, zabeleženo 46 posto manje pešaka koji su pretrpeli ozbiljne povrede u saobraćajnim udesima.

Perote: Smešan predlog

Predlogu Gradskog veća centralne četvrti Sidneja usprotivio se premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote. Iako je priznao da postoji opravdana zabrinutost za bezbednost pešaka, on je istakao da je predlog – “smešan”.

– Mi moramo da ubrzamo naš grad, a ne da ga usporimo – izjavio je Perote na radiju 2GB. – Razumem da se mora obezbediti bezbednost, ali uvoditi sveobuhvatan pristup ograničenju brzine je smešno. Sidnej je globalni grad i ne možemo ga usporiti.

Širenje Zone 40

Predloženi plan o uvođenju opšteg ograničenja brzine trebalo bi da obuhvati i četvrti oko CBD, odnosno one delove grada koji potpadaju pod gradsko veće Grada Sidneja (Citdž of Sdždnedž). To uključujuje Njutaun, Kemperdaun i Glib na zapadu, Aleksandriju, Voterlu i Rouzberi na jugu i Elizabet Bej i Padington na istoku.

Detaljnije