Razigrana mladost razgalila srca

Šesnćsti festival srpskog folklora u Bonirigu oborio je proteklog vikenda sve rekorde – samo u nedelju, ovom dogadaju prisustvovalo više od cetiri hiljade gostiju. Od tog broja, gotovo sedam stotina bili su izvodaci iz ukupno 18 folklornih ansambala iz cele Australije. Noc ranije, na disko-veceri za mlade, prodato je više od 1.500 ulaznica, tako da organizatori racunaju da je samo tokom vikenda kroz Bonirig prošlo više od šest hiljada posetilaca.
Cestitajuci Srpskom nacionalnom centru povodom ove manifestacije, clan Gradskog veca Ferfilda Nik Lalic izrazio je uverenje da je ovo dosad najbolje organizovana smotra srpskog folklora na ovom prostoru.
– Ove manifestacije zaslužuju našu punu podršku, jer nas podsecaju na našu kulturu i naslede. Ali mi ovde imamo dve zastave, jer smo mi australijski Srbi, živeci ovde ne zaboravljamo naše majke i oceve i njihovo poreklo – rekao je Lalic.

Puniji fond za koledž

U nizu štandova sa suvenirima, srpskim nacionalnim simbolima, muzikom i filmovima, bio je i štand “Srpskog koledža Sveti Sava”. Na njemu su prodavane kasete nezaboravnih nastupa ansambla “Kolo” u Australiji. I prihod od kaseta ide u zajednicki fond za osnivanje koledža. Uz protojereja Radu Radana, direktora koledža, na štandu je radio i – Dejan Cubrilo, jedan od momaka iz “Kola” koji su oduševili Srbe Australije i koji nam je ponovo došao u goste.

Jedan od osnivaca Festivala Dušan Rsovac naglasio je da i za ovogodišnju smotru najpre treba da se bude zahvalno roditeljima dece koja igraju folklor.
– Bili smo nesrecni kada smo 1995. godine na ovom mestu culi da je pala naša Krajina. A kako u svakom zlu ima i dobra – evo danas pred nama igraju i mladi Krajine koji su se onda tek rodili ili bili sasvim mala deca. I dobili smo i krajišku grupu cak iz Perta – kazao je Rsovac.
Pred pocetak, izvedene su australijska, te himne “Bože pravde” i Svetosavska himna, a procitano je i pozdravno pismo episkopa australijsko-novozelandskog Nikanora.

Tokom poslepodneva, sve do veceri, na pozornici pred prepunom salom smenjivale su se folklorne grupe. Svi prostori oko Centra bili su ispunjeni šetacima, posebno mladim, kojima je ovo bila lepa prilika za druženje. U kuhinji i kod roštilja radilo se bez predaha. U svakom trenutku o organizaciji je brinulo više od 60 volontera Centra, koji ce se odmoriti tek kad i poslednji automobil napusti veliko srpsko imanje u Sidneju.

Na ovogodišnjem Festivala folklora ucestvovali su: Srpsko društvo “Krajina” – Pert; “Kosovski božuri” (CŠO “Sveti Nikola” Brizbejn); “Šumadija” (CŠO “Sveti arhidakon Stefan” Kizboro); “Draža Mihailovic” (CŠO “Sveti đorde” Kanbera); “Srbija” (CŠO “Sveti Nikola” Volongaba); “Rastko” (CŠO “Sveti đorde” Kabramata); “Kalenic” (CŠO “Sveti Nikola” Blektaun); “Rastko” (CŠO “Sveti arhidakon Stefan” Ruti hil); Folklorna grupa CŠO “Sveti knez Lazar” Aleksandrija; ansambl CŠO “Sveti Sava” Elanora hajts; “Srbija” (CŠO “Sveti Jovan Krstitelj” Volongong); “Oplenac” (Udruženje boraca jugoslovenske kraljevske vojske “Draža Mihailovic” Grenvil); ansambl CŠO “Sveti Jovan Krstitelj” Dapto; “Gavrilo Princip” (Srpska narodna odbrana Sidnej); “Dušan Silni” (Srpski klub “Sveti Sava” Hokston park); “Avala” (CŠO “Sveti Sava” Grinzboro); ansambl CŠO “Sveti Sava” Farer;
folklorni ansambli “Mladi cetnici”, “Miloš Obilic”, “Hajduk Veljko” i “Carica Milica” (Srpski centar Bonirig).