PRIZNANjA ZA ZADE đUROVIć I PROF. DR. MATEA IZ PARIZA

PRIZNANjA ZA ZADE đUROVIć I PROF. DR. MATEA IZ PARIZA

U Vladi Republike Srbije održana je svečanost na kojoj su uručene specijalne zahvalnice Ministarstva za dijasporu istaknutom predstavniku srpske zajednice u Francuskoj gospođi Zade đurović i poznatom svetskom kancerologu, velikom prijatelju srpskog naroda prof.dr Žorž Mateu iz Pariza.
Zahvalnice im je, u znak zahvalnosti za sve ono što su učinili, uručio Aleksandar čotrić, zamenik ministra. čotrić je između ostalog rekao da je to najmanje što Vlada Srbije može da učini za sve ono što su oni činili proteklih godina za Srbiju i srpski narod.

Zade đurović, predsednica humanitarne organizacije «Dunav» iz Pariza, je jedan od najvećih humanitaraca srpskog naroda koja je proteklih godina dopremila ogromnu humanitarnu pomoć srpskim bolnicama, nemerljive vrednosti.
Prof. dr Žorž Mate je svetski poznati kancerolog, osvedočeni prijatelj našeg naroda. U našoj javnosti je postao poznat kada je pre 46 godina, posle tehničkog incidenta u nuklearnom Institutu Vinča, ozračenim naučnicima pomogao presađujući im koštanu srž i više njih spasao sigurne smrti. Od tada prof.Mate je u mnogo navrata pomogao mnogima iz naše zemlje. Našim lekarima je nesebično prenosio svoje znanje, kako u našim bolnicama, tako i na na njihovim specijalizacijama u Francuskoj.
Svečanosti je prisustvovao i prof.dr Radojko Maksić, jedan od ozračenih, kome je prof. Žorž Mate, pre 46 godina po prvi put izveo složenu operaciju presađivanja koštane srži i podario mu novi život. Želeo je da prof. Mateu i javno izrazi zahvalnost za ono što je učinio za njega i njegove drugove.
Svečanosti su prisustvovali i pomoćnici ministra Miodrag Jakšić i Miodrag Božović i Aleksandar Vlajković, predsednik Asocijacije “Srpska veza”.Tom prilikom, pomoćnik ministra Miodrag Jakšić uručio je gospođi Zade đurović i profesoru dr Žoržu Mateu monografije o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa porukom da pošto dobro poznaju srpski narod svojim prijateljima u Francuskoj prenesu istinu o onome što se stvarno dešava na Kosmetu.