Pripreme za otadzbinu

Ansambl mladih Sidneja pod nazivom „Ujedinjeni srpski igraci“ nastupio je, pred prepunom dvoranom, prošle subote u Srpskom kulturnom klubu „Sveti Sava“ Hokston parku.
Ovo je, u stvari, bila pretpremijera njihovog programa pripremljenog za turneju po Srbiji i susednim zemljama, na koju odlaze 19. juna.
Uoci koncerta, procitana je poruka ministra za nauku i kulturu Republike Srpske prof. dr Mitra Novakovica koji je, izmedu ostalog, porucio mladima u Sidneju:
– Dragi Srbi Sidneja, Ujedinjeni srpski igraci, iskreno sam obradovan saznanjem da i u dalekoj Australiji cuvate od zaborava tradiciju i obicaje, negujete izvorno stvaralaštvo naroda kojem pripadate. To u Republici Srpskoj cenimo veoma važnim, jer širite srpsku kulturu koja je vekovima stvarana i prepoznatljiva je širom sveta. Jer, poznato je da narod koji nema svoju kulturu i nije narod.

Turneja obuhvata Vrnjacku Banju i Beograd, a u Republici Srpskoj Pale, Banjaluku i Trebinje, te gostovanja u Rumunijii Madarskoj. U ansamblu je 21 igrac.