Prevremeni izbori na vidiku?

prevremeni-izbori-na-vidiku?

EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Građani Australije bi mogli da ponovo izađu na birališta do kraja ove godine, ukoliko jedan od ključnih zakona koje je predložila Savezna vlada ne bude prošao u Senatu.

Upozorenje je objavio zamenik lidera laburista u gornjem domu parlamenta Don Farel, nakon što su i liberalno-nacionalna koalicija i Zeleni glasali protiv izjašnjavanja o novoj stambenoj politici Albanezeovog kabineta.

Prvi veliki poraz aktuelne vlade u Senatu znači da će glasanje o njihovom predlogu za uspostavljanje fonda od 10 milijardi dolara za izgradnju socijalnih i pristupačnih stanova morati da sačeka tri meseca pre nego što ponovo bude mogao da bude predložen. Koalicija i Zeleni su ujedinjeni u stavu da se glasanje odloži do oktobra.

Drugim rečima, laburistički fond Housing Australia moraće na popravni, a do tada vladajuća stranka ima vremena da se nagodi sa Zelenima, koji su prevagnuli da zakon ne bude izglasan ovog ponedeljka.

Šta je predviđeno Ustavom?

Ukoliko ne bude dogovora između laburista i Zelenih, Albanezeova vlada bi mogla da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore.

– Ako Senat odloži glasanje o predlogu zakona za oktobar, vlada će smatrati da Senat nije uspeo da usvoji zakon, a siguran sam da razumete posledice toga – rekao je laburista Farel.

Ustav Australije predviđa uslove za raspuštanje oba doma parlamenta i raspisivanje izbora, a jedan od njih je da Senat odbije ili ne usvoji predlog zakona s razmakom od najmanje tri meseca. U slučaju ovakvog raspisivanja vanrednih izbora, sva mesta Senatu bi se našla na glasanju, a ne samo polovina kako je propisano u slučaju redovnih izbora.

To bi dovelo do značajnih promena odnosa snaga u gornjem domu, pošto bi bez mandata ostao deo senatora izabranih još na izborima 2019.

Međutim, Zeleni tvrde da nisu odbili predlog zakona, već su ga samo odložili. Oni smatraju i da vlada nema poluge za raspuštanje parlamenta, ali laburisti tvrde suprotno.

Šta zahtevaju Zeleni?

Bez podrške Zelenih u Senatu, Savezna vlada neće moći da usvoji ovaj zakon, pošto je Koalicija izričito protiv ovakvog načina rešavanja stambene krize u Australiji.

Zeleni već duže vreme zahtevaju da vlada zamrzne cene zakupa nekretnina na dve godine, kako se ne bi vršio dodatni pritisak na građane koji žive u iznajmljenim stanovima i kućama. Međutim, laburisti su odbacili takvu mogućnost.

– Sada je pritisak na premijera i laburističke vlade u državama i teritorijama da preduzmu korake ka zamrzavanju stanarina ili ograničavanju povećanja stanarina. Ovo je test za laburiste. Povećanje stanarina je njihova odgovornost – objavio je lider Zelenih Adam Band u pisanoj izjavi.

Premijer Entoni Albaneze je u obraćanju Donjem domu parlamenta optužio Zelene za bezobzirnost.

– Ovi iz Liberalne stranke se barem ne pretvaraju. Oni bi imali petlju da glasaju protiv zakona o socijalnom stanovanju. Zato poručujem Zelenima koji odlažu ovaj zakon da bar imaju hrabrosti da mu se usprotive – rekao je ogorčeni Albaneze.

Ukoliko zaista dođe do potpunog raspuštanja parlamenta i raspisivanja prevremenih izbora, bilo bi to prvi put posle 2016. godine da se tako nešto dogodilo u Australiji. Prethodno, takav potez nijedna vlada nije preduzela pune tri decenije.

Vlada ulaže dve milijarde dolara

Savezni premijer Entoni Albaneze je prošlog vikenda najavio jednokratnu investiciju od dve milijarde dolara za socijalno stanovanje širom zemlje.

Sredstva će biti raspoređena među državama i teritorijama u naredne dve nedelje, a sporazum predviđa da novac bude uložen u projekte u roku od dve godine, bilo da je reč o gradnji novih stambenih objekata ili obnovi i renoviranju postojećih koji su trenutno neuseljivi.

Svaka država i teritorija dobiće po 50 miliona dolara, dok će ostatak sredstava biti raspoređen prema broju stanovnika koji žive u svakoj jurisdikciji.

Detaljnije