Prevare gutaju milijarde dolara

prevare-gutaju-milijarde-dolara

Youtube/9 News Australia

Medicare

Svake godine se između 1,5 i tri milijarde dolara novca poreskih obveznika izgubi zbog prevara i nepoštovanja propisa zdravstvenog sistema Mediker.

Ovaj podatak je između ostalih objavila nezavisna istraga, koja je u svom zaključku upozorila da je Mediker sistem previše složen i zastareo, te da se time rizikuje gubitak još većih suma novca iz saveznog budžeta u narednim godinama.

Savezna vlada je u utorak objavila ovaj dugo očekivani izveštaj o prevarama u sistemu Medikera, u istrazi koju je vodio zdravstveni ekonomista Pradip Filip.

“Prema konzervativnoj definiciji nepoštovanja i prevare, sasvim je izvodljivo da bi iznos gubitka izazvan time mogao da iznosi između 1,5 i 3 milijarde dolara“, napisao je dr Filip u svom izveštaju.

On je istakao da “zakonodavstvo, upravljanje Medikerom, ni sistemi, procesi i alati trenutno ne odgovaraju svrsi, što će ako se preduzme nešto rezultirati još većim razmerama prevara“.

Revizija Medikera je inače pokrenuta 2022, posle zajedničke istrage medijskih kuća ABC i Devet (Nine), kojom je utvrđeno da su navodni nedostaci sistema Mediker omogućili delu medicinskih profesionalaca da izigraju sistem.

Ekspert za medicinske usluge Margaret Fo tada je izrazila uverenje da se neopravdana potraživanja odnose na milione naplata, procenjujući da čak osam milijardi dolara godišnje – ili oko 30 odsto godišnjeg budžeta Medikera – bude izgubljeno zbog prevara i rasipanja novca.

Njene tvrdnje su žestoko osporavale brojne zdravstvene organizacije, uključujući Australijsko medicinsko udruženje (AMA) i Kraljevski australijski kolegijum lekara opšte prakse (RACGP).

Međutim, izveštaj Pradipa Filipoa otkrio je da se veliki deo izgubljenog novca može pripisati greškama nastalim usled nepoštovanja propisa, a ne prevari sa predumišljajem.

Ministar zdravlja Mark Batler takođe kaže da je izveštaj pokazao da je većina zdravstvenih radnika dobronamerna i zaštitnički nastrojena prema Medikeru.

– Australijanci znaju da je većina naših lekara i zdravstvenih radnika poštena, vredna i da se pridržavaju pravila Medikera. Ali, oni takođe razumeju da je, u vreme velikog pritiska na kućne i vladine budžete, svaki dolar u Medikeru dragocen i da se mora potrošiti direktno na negu pacijenata – istakao je Batler.

Dr Filip je, međutim, u svom izveštaju napisao da postoji “stvarni potencijal“ da bi prevare i nepoštovanja mogli da porastu na nivo od osam milijardi dolara, koliko je prošle godine procenila dr Margaret Fo. Kako je naglasio, to se jedino može izbeći ako se uspostave novi načini kontrole, bolji sistem i edukacija svih uključenih u Mediker.

Dr Fo se složila sa zaključkom izveštaja da je potrebna regulatorna reforma, kako bi se zaustavilo rasipanje novca iz Medikera, kao i bolja edukacija i za pacijente i za pružaoce usluga.

Ona je takođe ohrabrila vladu da razmotri ceo sistem, a ne samo mrežu lekara opšte prakse, a zatražila je i da se formira kraljevska komisija koja će istražiti ceo sistem i dati predloge za njegovu reformu.

Udar na opoziciju

Laburistička vlada je krivicu za zastareli sistem Medikera prebacila na prethodnu, koalicionu vladu.

Kako su rekli iz kabineta, gubitak više milijardi dolara godišnje je “dosledno i više puta naglašavan“ bivšim vladama, kroz pet revizija između 2016. i 2021.

– Nisu uspeli da učine ništa da zaštite Mediker – rekao je ministar Batler.

Međutim, portparolka Koalicije za zdravstvo En Raston je odbacila takve tvrdnje i istakla da je prethodna vlada povećala finansiranje i sprovela značajne reforme kako bi se različiti aranžmani uskladili s Medikerom, uključujući i povraćaj oko dve milijarde dolara uzetih iz sistema mimo propisa.

Detaljnije