PREDSTAVNICI MINISTARSTVA DIJASPORE POSETILI HANOVER

ZASTAVA ZA DOMAćINE

• Državni sekretar dr Predrag Tojić i sekretar Aleksandra Kojić svojim izlaganjima uverljivo pokazali da su Srbija i dijaspora jedni drugima potrebni

Predstavnici Ministarstva za dijasporu državni sekretar dr Predrag Tojić i sekretar Aleksandra Kojić u petak su posetili Srpski kulturni centar (SKC) u Hanoveru, a ako je suditi prema atmosferi i međusobnom razumevanju sa prisutnim građanima, onda će odnos matice i dijaspore zaista da krene novim, boljim putem. Istina, bilo je kritika, neugodnih i teških pitanja, ali nijedno nije ostalo bez odgovora, a predstavnici države nisu bežali ni od kritike.
Bilo je mnogo primedbi na pasoše, kurs dinara pred praznike i godišnje odmore i ponovo pitanje služenja
(otkupa) vojne obaveze. Kritikovani su Vidovdanski susreti dijaspore, odnos države prema dopunskoj nastavi, a nije izostao ni stari slogan o „ovcama za šišanje“. Pa ipak, direktan „susret države i dijaspore“ u Hanoveru je završen obostranim razumevanjem i uvažavanjem jer su gosti iz Beograda prisutne, argumentima uverili da su Srbija i dijaspora potrebni jedni drugima.

Zakon pa plan

– Posle donošenja Zakona o dijaspori, ministarstvo i dijaspora doneće zajednički plan delovanja, iz kojeg će da se vidi, šta želimo da postignemo i kako to da ostvarimo, a važna podloga biće i vaši predlozi za ovogodišnje dane dijaspore – rekla je Aleksandra Kojić uz napomenu da u uspeh ne treba sumnjati jer će u celom procesu da učestvuju sva nadležna ministarstva i najviši državni rukovodioci.

– Moramo se povezivati i vi ovde međusobno i svi s nama u matici, a na isti način moramo graditi i međusobno poverenje – naglasio je dr Tojić koji smatra da je Centralni savet Srba Nemačke (CSN) dobar osnov za povezivanje i partnerstvo i sa nemačkom državom.
Tojić se založio za očuvanje jezika i nacionalnog identiteta, a sigurnu budućnost Srbije vidi u izvanrednom intelektualnom potencijalu mladih i međusobnom poverenju matice i dijaspore.
Iz izlaganja Aleksandre Kojić, kojim je susret i počeo, prisutni su doznali da je Zakon o dijaspori u fazi usklađivanja s drugim ministarstvima i da će ga vlada do kraja aprila usvojiti, posle čega sledi skupštinska procedura.

Projekti umesto udruženja

Kada je bilo reči o pomoći matice, uz puno razumevanje privredne situacije u zemlji, neki diskutanti bili su mišljenja da bi matica na neki način trebalo da pomogne bar one „najangažovanije i najelitnije“.
– Ne možemo se vezivati za pojedince ili pojedina udruženja. Podržaćemo samo dobre projekte – bio je jasan dr Tojić.

Umireni su i kritičari pasoša i vojne obaveze, jer je pasoš pojeftinio, a vojni obaveznici posle 30 godine prelaze u rezervni sastav i posle te godine ne mogu biti pozvani na odsluženje vojnog roka.
Što se tiče Vidovdanskih susreta u Beogradu, oni će se ove godine održati od 25. i 26. juna, a pismene primedbe i predlozi primaće se do 20 maja.
– Prema broju prijavljenih diskutanata biće određena minutaža govornika, pa se neće dogoditi da „matica priča, a dijaspora sluša“ kako se to ranije dešavalo – rekla je Kojićeva i skrenula pažnju na oglas u „Vestima“.
Goste su u Hanoveru dočekali Ivan Bajković, generalni sekretar CSN i Nektarija Karajčić, predsednik SKC, a u Himelstiru ih je primio i vladika Konstantin. U subotu su u Hamburgu prisustvovali simpozijumu srpskih lekara i stomatologa.