Postovani Gradonacelnice!

Najprije da se prestavim, zovem se Nedjo Perkovic roden na Navjesu zaseok Perkovici selo Krcevine opstina Sipovo.Trenutno radim u Njemackoj,ozenjen srpkinjom i imam cetvoro maloljetne djece od 3-10 godina.Svi smo prijavljeni u Sipovu a djeca krstena u crkvi kod prote Radeta Savica.
Kao djecak od 14 godina otiso sam u svijet trbuhom za kruhom iz svog rodnog kraja.Put snalazelja i borba za zivot bio je tezak ali ceznja za rodnim krajom i ljubav prema napacenim roditeljima bratom,sestrom,rodjacima i komsijama vrecala me je uvjek na ognjiste u zelji da im pomognem koliko je u mojim mogucnostima.
Pa i u ratnim 90-im godinama brino sam se o svom narodu i pomagao koliko sam mogao.Pored svi akcija u kojima sam ucestovao izmedu ostalog odlucio sam sa bratom Duskom 1998 da u Martu mjesecu uzmem godisnji i nesto novca i da gradim put u duzini od 4 km. od toga 2 km. na novo kroz tvrd i kamenit teren. Poslije 26-dana mukotrpnog rada (po 12 sati svakodnevno sa buldozderom)bijo sam prinudjen da prekinem se izgradnjom zbog rata u Srbiji i bonbardovanje a i ja sam moro da se vratim za Njemacku.
Sve od tog dana pa do danas sa bratom odrzavam taj jos nedovrseni put (u nasim mogucnostima)ali ne samo za nas nego za svakog putnika i namjernika.

Cilj tag put je provenstveno da se moze doci tom starom napacenom narodu koji je ostao da zivi na svom ognjistu, pocev od Perkovica, Pekeza, Joskovica,Jandrica, Ivica, Ninica, Muzdeka i Topica.
Posbnu vaznost sam dao grobljima da imaju prilaz i gdje vecina mukom iseljeni i raseljeni rodaka i komsija zeli da se sahrani pored svojih predaka.
A treci cilj mi je da moja djeca i djeca mojih rodaka i komsija mogu doci
autom,( kao sto je i normalno u 21 vjeku )na ognjista svojih predaka.A da bi dosli osnovno je da imaju put,struju, tel,vodu, itd.

Cetvrti cilj bi bio za buducnost i ulaganja u privredni i ekonomski razvoj tih podrucija koja su u samom predgradju.

Vladavina 20-og vijeka uspjela je opljackati, gurniti u rat i pobiti veci dio naseg stanovnistva,a jedan dio raselili po bijelom svijetu.

Vladavina 21-og vijeka ima ambicizne,sposobni i skolavane ljude koji znaju sta treba ciniti i da se prizove narod da se vrati na svoja ognjista i jatu svome.
Zemlja po kojoj se nas narod ne krece lako moze da bude tudja.

Dragi Gradonacelnice!
Mislim da vi i vasi saradnici drugacije razmisljte,i da cete ulagati i razvijati sela a samim tim podizati ugled tog kraja.
I sami znate da od sela nastaje grad a ulaganjem u sela jacamo grad.
Ocuvajmo makar ono osnovno put,struja,voda tel.,itd
Nemoj te vagati kamijon pijeska sa kamijonom zlata!
Istina da su to sve troskovi ali ako se domcinski radi nista nije problem.Narod ce to platiti ili vratiti na neki drugi nacin jer on nikad nikome nije ostao duzan.
Ovo nije samo moje misljenje nego i misljenje mojih rodjaka i prijatelj sa ovih krajeva.
Nadam se da cete vi i vasi saradnici razumjeti i uslisiti ovu moju molbu i izaci u susret ovom jadnom i napacenom narodu,

Sa velikim Postovanjem
Nedjo Perkovic sa familijom

Keln Njemacka
30.11.2009