Протестно писмо чланова Хиспано-српског културног удружења “Иво Андрић” из Србије

Поштована г-ђо председнице,

Као чланови хиспано-српског културног удружења примили смо са великим изненађењем и неверицом вест да је на ванредној скупштини којом сте председавали, и на предлог листе чији сте носилац листе Ви били, донета одлука да нам се одузме право гласа. Конкретно, у предлогу измене статута Удружења ваше листе измењен је члан 26 по коме од сада, без икаквог образложења, на редовним и ванредним скупштинама удружења чији смо чланови и чију чланарину плаћамо „могу да гласају само чланови старији од 18 година са боравком у Шпанији“. Такође, по измењеном члану 28, остављена нам је могућност да присуствујемо скупштинама али „без права гласа“.

Учланили смо се у хиспано-српско културно удружење „Иво Андрић“, плаћамо чланарину и остајемо његови чланови из следећих разлога:

  1. Удружење употребљава назив „Иво Андрић“ са одобрењем Фондације Иве Андрића из Београда.
  2. Циљеви су му „промовисање поштовање и познавање српског језика, историје, културе и традиције у Шпанији“и „допринос приближавању две заједнице, и развијање свих врста иницијатива које би довеле до културне, духовне и материјалне размене два народа“.
  3. Једина је српска организација у Шпанији, земљи за коју су многи од нас професионално, емотивно и лично везани, у којој су многи од нас боравили, тренутно бораве или намеравају да то ураде у догледно време. Као такво, Удружење представља целу Србију и у могућности је да одлучујуће утиче на квалитет слике коју шпанска јавност стиче о нама.
  4. Налази се под покровитељством српске амбасаде у Шпанији, дипломатског представништва државе чији смо већина нас грађани, у којем се одвија део активности Удружења, чији су почасни чланови један активни и један бивши амбасадор државе Србијеса, у том својству, статутарно регулисаним правом да „добијају информације о договорима које су усвојили органи Удружења“, „да дају предлоге члановима Управног одбора ради бољег испуњавања циљева Удружења“ и „да учествују на седницама Управног одбора са правом гласа“, и са којом се тренутно Ви налазите у радном односу.

Из свих наведених разлога – а нарочито последњег – у недоумици смо шта је могло да мотивише изборни предлог Ваше листе да нам се одузме право гласа, јер кад смо приступали Удружењу и плаћали чланарину, као одговорна особаи будући носилац изборне листе са таквим предлогом, нисте нас ни на који начин упозорили да ћемо то право ускоро изгубити, а – сложићете се – чак и да сте то урадили, било би то крајње чудно давање добродошлице новим члановима. Зато Вас питамо шта је разлог наше изненадне дискриминације:

  1. Да ли је то жеља да се обесхрабре нова учлањења у удружење чији је један од главних извора финансирања чланство?
  2. Да ли је то била претпоставка да ћемо можда гласати за другу листу, као и одмазда ако се испостави да је већина нас то урадила (с обзиром да је гласање за кандидатуре јавно)?
  3. Зашто је наш новац пожељан, а глас непожељан, за Вас и остале чланове Управног одбора који предводите?
  4. Да ли сте српским амбасадорима, почасним члановима Удружења, предочили ко је статутарне измене Ваша листа намерава да спроведе и какав је био њихов став по питању одузимања права гласа члановима ван Шпаније, од којих су већина грађани Србије?
  5. Да ли, као службеница амбасаде Србије у Мадриду, имате сагласност исте да будете истовремено и носилац изборне листе која у свом програму заговара дискриминацију грађана Србије са местом боравка у Србији?

Као чланови удружења којим председават евећ у трећем узастопном мандату желели би да се надамо да ћете још једном размислити и најновији искористити да у догледно време отклоните ову и овакву, ничим оправдану дискриминавију.

С поштовањем,

Чланови хиспано-српског културног удружења “ИвоАндрић”

Ана Смиљанић, Србија
Александар Шателес, Чиле
Вишеслав Симић, Мексико
Војин Горданић, Србија
Драгана Бајић, Србија
Жарко Срдић, Србија
Слободан Иванковић, Србија
Ђорђина Трубарац Матић, Србија
Олга Симић, Србија
Павле Радовановић, Србија
Данијела Савићевић, Србија
Милица Симић, Србија
Ивана Илић, Србија