Poruka vladike Nikanora i Mitrofana

U prisustvu velikog broja vernika, ove nedelje je u crkvi „Sveti Nikola“ u DŽilongu svetu liturgiju služio vladika istocno-americki Mitrofan, zajedno sa episkopom Nikanorom i sveštenikom ove parohije, jerejem Momcilom Vukšom.
Nakon službe, vernicima se obratio vladika Nikanor:
– Danas se posebno radujemo što je s nama naš episkop istocno- americki, preosvešteni Mitrofan koji je u poseti nama i našoj eparhiji – Srbima Australije, a prvenstveno našoj deci, jer krajem avgusta završavamo omladinski seminar u Sidneju i pozvali smo ga da nam on prvi da blagoslov naroda našeg iz Amerike.
– Sav naš narod u rasejanju muce slicne brige, bilo da je rec o Kanadi, Americi ili Australiji. Iako daleko od domovine, i mi ovde u Australiji, baš kao i naša braca u Americi, trudimo se da ne zaboravimo zemlju svoju i veru svoju i istoriju svojih predaka i tako na ovim prostorima, u rasejanju, ocuvamo svoju tradiciju i svoju duhovnost – naglasio je vladika Nikanor.
On je podsetio da ce gost iz Amerike neko vreme provesti u DŽilongu.
– Moja je poruka jedinstvena poruka: da se Srbi slože, obože i umnože, kao i da cuvaju svoj nacionalni identitet, a pre svega svoju pravoslavnu veru. Samo na taj nacin ce opstati na ovom širokom, lepom kontinentu – rekao je vladika Mitrofan za „Vesti“, osvrcuci se još jednom na znacaj pomoci rekama naših izbeglih ljudi, koji su u poslednjih desetak godina bili primorani da napuste svoja rodna ognjišta.
– Ja zaista želim da naš narod oseti obavezu prema srpskoj crkvi u celini i prema svim naših prognanim ljudima, koji su napustili ono što im je najdraže. Naša pomoc sad im je neophodna, oni su naš rod, naša krv, naše meso, naša braca i naše sestre – istakao je Mitrofan, dodajuci na kraju da srpski narod u Americi ima isti sveti zadatak, te da ga do sada, kako je naveo, uglavnom sa uspehom obavlja.

SACUVATI TRADICIJU I VERU PRADEDOVSKU

U petak, na dan Svetog proroka Ilije, veci broj pravoslavnih vernika Sent Albansa i drugih delova Melburna ispunio je hram Svetog velikomucenika Georgija. Poseban gost bio je vladika Nikanor, episkop australijsko-novozelandski koji je i služio liturgiju, uz sasluženje protojereja Borislava Petrovica, starešine hrama.

Vladika Nikanor podsetio je okupljene vernike na život proroka Ilije kome je Bog dao dužnost i zadatak da se za vreme svog zemaljskog boravka bori protiv mnogobožaca koji su se, slušajuci lažne proroke, okrenuli lažnim mitovima i lažnim bogovima.
– LJudi, nažalost, cesto zbog slabosti svojih ili vaspitanja u ovome svetu i životu u razlicitim religijama, ostavljaju pravoga Boga, a priklanjaju se raznijem tudim bogovima i lažnim mitovima. Zato i u današnje vreme dolaze neki medu naš narod srpski i ovde u ovoj zemlji cak i u Srbiji. To je, nažalost, postala normalna stvar da dolaze neki propovednici i donose paket hrane ili možda jednu sumunovca, dajuci našem narodu i tako ih uspevaju privuci i odvuci od prave vere pradedovske, da odlaze i služe tudim bogovima. Zaboravljaju da mi imamo svoju tradiciju, svoju crkvu i veru, a ne usuduju se da idu da propovedaju, kako kaže sveti apostol Pavle – gde niko nije propovedao, rekao je Nikanor i porucio:
– Da živimo u miru, slozi i ljubavi, jer to Bog od nas traži i da ispovedamo njega Sina Božijeg i priznajemo njega, jedinog pravog Boga, koji je u snazi i moci jedini da ucini sve ono što je nama korisno i nama potrebno.