Pogorelci

SBS radio programi na srpskom jeziku iz Sidneja i Melburna su proteklih dana skupljali pare za nastradale u sumskim pozarima u Novom juznom velsu ili kako ih je spiker iz Sidneja Zoja Bojic nazvala POGORELCE.

Agresivno i napadno, u vise programa Srbi su ubedjivani da pokazu svoju humanost. U celu akciju se se ukljucili i mnogi vidjeniji Srbi izmedju otalih i bivsi urednik istog programa gos. Vojkan Gavrilovic koji je objasnio da su mnogi ljudi u tim pozarima izgubili drage uspomene…

U rodnoj nam Srbiji izmucenoj od desetogodisnjeg ekonomskog propadanja situacija je katastrofalna : jos stoje rusevine zgrada i mostova od NATO bombardovanja jer nema para za obnovu ; preti bela kuga jer se mladi zbog lose ekonomske situacije tesko odlucuju da imaju i jedno, a kamo li vise dece ; mnogobrojne izbeglice zive u bedi, na granici egzistencije ; nema para ni za ratnu sirocad ; proizvodni obekti nemaju para da zapocnu rad… Ipak najgore je u zdravstvu gde pacijetni ne retko i umiru zbog nedostatka lekova ili savremenije medicinske opreme.

Svi Srbi u Australiji koji su ucestvovali u humanitarnim akcijama znaju koliko je tesko skupiti par hiljada dolara za decu ili bolnice u Otadzbini, medjutim SBS je mocan mediji, ubedjivanje je bilo napadno, pa se prema izvestaju urednika vec skupilo 25.000 $, a ocekuje se i vise. Glavni cilj akcije je postignut jer ce menadzeri programa u Melburnu i Sidneju u prolazu da blago potapsu po ramenu Boba i Zoju, sto je u uvim teskim vremenima znacajno jer budi nadu u dugovecnost sigurnog i dobro placenog posla. Onima koji su dali pare imena su procitana na programu pa ce tako prijatelji sirom Australije da se uvere u njihovo siroko srce, plemenitost i pamet, naravno.

Za tih 25.000 moglo je da se kupi, na primer, mnogo lekova za dijabeticare koji bi spasili desetine zivota u Otadzbini.

Za te pare opet ovde moze da se kupi novi persijski tepih mesto starog izgorelog, drage uspomene. To ce sigurno, bar za trenutak da usreci jednu pogorelacku porodicu.