Parlament Srbije usvojio olakšice za dijasporu

PARLAMENT SRBIJE USVOJIO OLAKŠICE ZA DIJASPORU

POVRATNICI UVOZE BEZ PLAćANJA CARINE

• Građani koji su u inostranstvu radili najmanje 24 meseca u kontinuitetu, biće oslobođeni carina pri uvozu predmeta za domaćinstvo, a povlastice za uvoz motornih vozila nisu predviđene

Za desetak dana, kada stupe na snagu i počnu da se primenjuju izmene Carinskog zakona koje je Skupština Srbije juče usvojila, naši državljani koji su najmanje dve godine neprestano radili u inostranstvu moći će da uvezu predmete za domaćinstvo bez plaćanja carine. Međutim, povratnici će na robu koju uvoze i dalje plaćati porez na dodatu vrednost (PDV) od 18 odsto.
To znači da će povratnici u domovinu, koji su u inostranstvu radili najmanje 24 meseca u kontinuitetu, biti oslobođeni carina pri uvozu predmeta za domaćinstvo, dok olakšice pri uvozu motornih vozila nisu predviđene.
Povlastica na uvoz predmeta za domaćinstvo postojala je i ranije, ali je ukinuta 1. januara 2004. godine, a građanin stiče pravo na bescarinski uvoz ukoliko poseduje potvrdu poslodavca ili diplomatsko-konzularnog predstavništva da je zaista radio dve godine u inostranstvu.

Novi cenovnik taksi

Rešenje o prijemu u državljanstvo Srbije:
– za izbegla, prognana i raseljena lica 360 dinara (4,38 evra)
– za državljane druge države članice 1.000 dinara (12,1 evro)
– za ostale slučajeve prijema u državljanstvo 9.000 dinara (109,62evra)
– rešenje o utvrđivanju državljanstva Srbije 360 dinara (4,38 evra)
– zahtev za upis u evidenciju državljana Srbije 1.000 dinara (12,1 evro)
– rešenje o prestanku državljanstva Srbije 16.000 dinara (194,88 evra)
NAPOMENA: Na ove takse treba dodati troškove DKP-a koji zavise od zemlje. Ako se rešenje odnosi na istovremeno sticanje ili prestanak državljanstva članova porodice (supružnici, maloletna i nezaposlena deca do 26 godina) plaća se jedna taksa.

Carinski zakon, osim olakšica za one koji žive u dijaspori, omogućava invalidima da uvezu motorna vozila, ali po kategorijama. To su invalidi sa telesnim oštećenjem od najmanje 70 odsto, vojni i civilni invalidi od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije, paraplegije, cerebralne i dečje paralize, lica obolela od multipleks skleroze i roditelji koji imaju decu višestruko ometenu u razvoju. Propis predviđa da se ovako uvezeni polovni automobili ne smeju preprodati u roku od tri godine, odnosno pet, ako su kupljeni novi.
Procena vlade je da će zbog ukidanja carina na uvoz vozila za invalide, sredstva u budžetu Srbije biti umanjena za oko 105 miliona evra.
Osim zakona o carini poslanici su izglasali i izmene zakona o republičkim administrativnim taksama, kojim će doći do drastičnog smanjenja troškova za dobijanje državljanstva Republike Srbije u našim ambasadama u inostranstvu.
Prema novom cenovniku taksa za prijem u državljanstvo iznosiće 9.000 dinara (110 evra), plus konzularni troškovi, koji u proseku iznose pedesetak evra. Ukupni troškovi prema rečima zamenika ministra za dijasporu Vukmana Krivokuće ne bi trebalo da budu veći od 150 evra, što je velika razlika u odnosu na sadašnjih 600 evra koliko je neophodno izdvojiti prilikom prijema u državljanstvo Republike Srbije. Taksa za otpust iz državljanstva iznosiće 16.000 dinara, plus konzularni troškovi.

Fri šopovi

Novim Carinskim zakonom predviđeno je i otvaranje slobodnih carinskih prodavnica (fri-šopova) na međunarodnim aerodromima radi poboljšanja kvaliteta usluga, kao i davanje ovlašćenja Vladi Srbije da, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, poveća ili snižava propisane carine.

Osim toga, prema novom zakonu naši ljudi u dijaspori ubuduće će sve takse za razne zahteve, podnete diplomatsko-konzularnim predstavništvima, uplaćivati na devizni račun Republike, otvoren za tu namenu kod Narodne banke Srbije u inokorespodentnoj banci u inostranstvu.
U zemljama u kojima nije otvoren račun kod neke banke, taksa se plaća u konvertibilnoj valuti direktno kod DKP-a, koji dokaz o uplati dostavlja nadležnom organu u Srbiji. Kada republički organ donese rešenje ili neku drugu ispravu, dostavlja ga DKP-u koji zatim prosleđuje dokumente stranci. I ovaj zakon, kao i zakon o carinama, stupiće na snagu odmah.

I pomoć bez poreza

Zahvaljujući usvojenim izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) u Skupštini Srbije, humanitarna pomoć iz inostranstva, koja je čekala da uđe u Srbiju, već za nekoliko dana moći će da nastavi put ka odredištu, bez plaćanja ove dažbine u visini od 18 odsto.
Zamenik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća nedavno je izjavio da je ovaj potez Skupštine Srbije izuzetno značajan, jer roba vredna više stotina hiljada evra čeka da bude transportovana u maticu.