SKUPŠTINSKI ODBOR ZA ODNOSE SA SRBIMA VAN SRBIJE

SKUPŠTINSKI ODBOR ZA ODNOSE SA SRBIMA VAN SRBIJE

PROBLEMI DIJASPORE PRED POSLANICIMA

Pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća upoznao je juče članove skupštinskog Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije o zaključcima usvojenim na Vidovdanskim danima dijaspore održanim krajem juna u Beogradu.
Krivokuća je ponovio da je ključni problem regulisanje služenja vojnog roka za obveznike koji žive i rade u inostranstvu.
– Naročito se to odnosi na oko 2.500 naših državljana protiv kojih je pokrenut krivični postupak – rekao je Krivokuća, naglasivši da u inostranstvu trenutno živi oko 50.000 naših vojnih obveznika.
Kao drugi važan problem, pomoćnik ministra je istakao nedovoljan broj dopunskih škola u inostranstvu i potrebu da se otvore u mestima gde do sada nisu postojala kao što su Severna Amerika i Rusija.
– Važno je omogućiti i glasanje dijaspori putem elektronske i obične pošte, kako bi naši ljudi u inostranstvu u većem broju izašli na izbore – rekao je Krivokuća.
Poslanici su obavešteni i o tome koliko je neophodno ukidanje PDV-a na humanitarnu pomoć koja se šalje iz inostranstva, kao smanjenje takse za dobijanje srpskog državljanstva.