Otvoreno pismo g.Svilanovicu

OTVORENO PISMO
g.GORANU SVILANOVICU MINISTRU INOSTRANIH POSLOVA SRJ

Gospodine Svilanovicu,

Vecina Srba u Australiji su napustili Otadzbinu ili kao protivnici komunistickog rezima ili zbog ekonomskih razloga. Zato je pobeda demokratskih snaga i pad komunizma 5. oktobra 2000. ovde docekan sa odusevljenjem i entuzijazmom. Nazalost ovaj zanos i optimizam polako, ali sigurno se smanjivao da bi se ovih dana i potpuno izgubio.

U ministarstvu inostranih poslava u SRJ vodecu ulogu I dalje imaju bivsi komunisti : Zivorad Kovacevic, Mihajlo Kovac, cerka Milosa Minica, dugogodisnji konzul u Ausraliji i obozavalac Milosevica Zoran Veljic i mnogi, mnogi drugi.

Srbi u rasejanju su bili strpljivi jer su shvatali da postoje mnoge poteskoce na putu demokratije, ali vreme prolazi, strpljenje se gubi a nista se ne desava. Vise od sest meseci mi nemamo novog ambasadora, a u konzulatu i ambasadi su isti Brozovsko-Milosevicevski kadrovi od kojih su neki u Australiji vise od 20 godina. Jedina aktivnost svela im se na to da sto duze ostanu a sansa im se pruzila kada je pokrenuta inicijativa za formiranje saveta dijaspore.

Za clana iz Australijeprogurali su g.Iliju Glisica jer racunaju na to da ce on verovatno da im pomogne da jos koju godinu provedu sa nedeljnom platom od 500 dolara, placenim stanom, soferom I svim ostalim diplomatskim beneficijama. U Australiji pravo na auto I vozaca ima samo Predsednik Vlade ali o tome drugi put Australija jesiromasna zemlja.

Kratak vremenski rok za prijavu kandidata im je odgovarao, pa su oni o tome obavestili samo svoje dugogodisnje saradnike, jugo klubove I simpatizere bivseg rezima.

NI JEDNA od brojnih nacionalnih organizacija nije o tome bila obavestena pismenim putem, jedino su mogla de se procitaju obavestenja uSrpskom Glasu I jugoslovenskom listuVesti za Australiju.

Od demokratskih promena u Srbiji Australjiu su do danas zvanicno posetili g. Aleksandar Popovic I g. Velimir Ilic . Zahvaljuci srpskim nacionalnim organizacijama I pojedincima oni su bili primljeni, na najvisem nivou, u Ministarstvu inostranih poslova i trgovine Australije, gde su postignuti dogovori za novu, pre svega ekonomsku saradnju, ali obojica su energicno odbili da se sastanu sa jos uvek zvanicnim prestavnicima ambasade SRJ u Kamberi a pogotovu ne sa g.Ilijom Glisicem.

Da se kojim slucajem desilo da takve posete organizuje ambasada SRJ ili njhovi saradnici, niko od nove vlasti ne bi video ni Australiju, a kamo li australijski parlament ili Ministarstvo inostranih poslova i trgovine.

Ako se u Otadzbini racuna na pomoc srpske zajednice, mozda ce je sa ovakvim kadrovima eventualno i biti, ali samo u izolovanim pojedinacnim slucajevima, sigurno ne u vidu vecih investicija I angazovanja australijske vlade.

Kandidat iz ambasade koji jeproguran u savet dijaspore prosao je kod vas, ali ovde u Australiji drzavna administracija veoma dobro zna ko je ko I sa kim se moze saradjivati I ko je koga izvodio na sud. Ovde se ne moze desiti da ljudi menjaju partije da bi ostali na vlasti. Vi bi morali da znate da su u Australiji na vlastidesne snage koju cine kolicija Nacionalne I Liberalne stranke, i da pojedinci I organizacijebliske levim partijama nece moci da imaju ni podrsku ni saradnju te vlade.

U zemljama u kojima su socijalisti na vlasti mozete da birate prestavnike dijaspore ili ambasadorelevicare jer ce oni sasvojima lakse da se izbore, ako uopste od njih ima neke koristi.

Tragicno je da smo doziveli da posle polouvekovne komunisticke diktature opet vidimo na vlasti u Otadzbini iste onesnage zbog kojih smo morali da napustimo dragu nam svetu srpsku zemlju.

Na kraju da podvucemo, nova demokratska vlast mora da se odredi da li je za zadrzavanje celokupne metodologije rada predjasnjeg rezima, u koju spadaju Ibivsi komunisti I njihovi saradnici, ili je za stvarne demokratske promene sa novim ljudima, jer sa prethodnim kadrovima, cak da sada oni imaju I najbolje namere, nece nista uraditi iz jednog prostog razloga jer

NE ZNAJU KAKO.

Nama se odavde iz Australije cini da :Sve je isto, samo njih nema . Milosevic bivsi predsednik je u zatvoru, a Dragojlovic bivsi ambasador u Australiji opozvan, ali su na mnogobrojnim funkcijama oni isti koji su VAS proglasavali izdajnicima naroda, a NAS u rasejanju spijunirali i nazivalineprijateljskom emigracijom.

SRPSKI NACIONANI SAVEZ ZA VIKTORIJU
SRPSKO KRALJEVSKO UDRUZENJE, Melburn
5 Februar 2002 Melbourne, Australija