Ostavljamo Vidovdan u amanet našoj deci

ostavljamo-vidovdan-u-amanet-nasoj-deci

Vesti

Viovdanski skup je molitvom otvorio prota Đuro Đurđević

Uprava Srpskog centra, u sidnejskom predgrađu Bonirig, organizovala je, kao i svih prethodnih godina tako i ove, veoma uspešnu akademiju posvećenu velikom srpskom nacionalnom prazniku Vidovdanu, sa decom i mladima kao prvim violinama Akademije.

Svečanost je održana u petka 30. juna, u velikoj sali ove najveće srpske kuće u Australiji, a prisustvovao je veliki broj posetilaca, koji su aplauzima nagradili učesnike bogatog programa.

Marko Tepša đački voditelj programa

Akademija je zvanično počela molitvom, koju je izrekao starešina Sabornog hrama Svetog Đorđa u Kabramati, prota Đuro Đurđević. Usledila je njegova predivna beseda o značaju Vidovdana za srpski narod, posebno za mladu generaciju Srba na australijskim prostorima, koji će naše verske i kulturne tradicije čuvati i negovati u budućnosti.

Gosti na akademiji u Bonirigu

Program je vodio naš poznati i cenjeni glumac, Sergej Kožul, koji je u istom tonu podsetio prisutne da njihov dolazak na akademiji u Bonirigu znači mnogo, kako bi zajednički odali poštu našim precima koji su se borili ne samo na Kosovu, već do dana današnjeg.

Deca Srpskog centra pred izlazak na binu

– I danas smo svedoci da naša braća i sestre, naša deca stradaju na Kosovu, da i dalje traju borbe za našu svetu zemlju Kosovo i Metohiju. To je borba koja traje, traje za slobodu, za slobodu koja je od suštinske važnosti za svakog čoveka, za onoga ko je na Kosmetu danas, za onoga ko živi u Srbiji, i na srpskim zemljama. Ta sloboda je podjednako važna i za nas koji živimo ovde, dalje od naše matice, u našoj Australiji – rekao je Kožul.

Program je vodio glumac Sergej Kožul

U svom govoru je podsetio prisutne da Kosovo i Metohiju nismo zaboravili, ma gde živeli, da mi i danas nosimo našu, svetu zemlju u našim srcima.

– Kosovska bitka koja se, kao što svi znamo, odigrala 1389. godine, je pokazala našu slogu i našu neslogu, ali je pre svega pokazala našu težnju za odbranom srpske zemlje od turskog osvajača, pokazala je stradanje našeg svetog cara Lazara, pokazala je njegov izbor da brani veliku svetinju i po cenu ovozemaljskog života – istakao je Sergej Kožul.

Hor dece Srpskog centra je izveo pesmu Oj Kosovo, Kosovo

Program koji su prikazali mladi iz Boniriga i Kabramate zaslužuje sve čestitke. Izdvojićemo samo neke od tačaka.

Elena Đurđević je maestralno izvela pesmu “Srpkinjica jedna mala“

Recitaciju o Vidovdanu izveli su Petar i Jakov Milošević. Pesmu ’Srpkinjica jedna mala’ maestralno je izvela Elena Đurđević uz vokalnu pratnju Kristine Rujak, Milice Uzelac i Mile Kasaniti.

Igor Jovanović otpevao pesmu “Lazarica“

Pesmu “Ne dirajte mi ćirilicu“ izveli su kabramatski đaci: Kristina i Katarina Rujak, Elena Đurđević, Marko Tepša, Filipa Jovanović i Tijana Glušac, dok su se Nikola Jokić i Lazar Jović predstavili publici recitacijom “Domovina se brani lepotom“. Program kabramatskih đaka uspešno je vodio učenik Marko Tepša.

Sveštenici Aleksandar Milutinović, Miodrag Perić i Đuro Đurđević

Poseban aplauz dobili su članovi hora Srpskog centra sastavljen od najmlađih ovdašnji folkloraca, koji su izveli pesmu “Oj Kosovo, Kosovo“. Zdravicu narodu srpskom je izrekao Sergej Lukinović, a Maksim Papić je na trubi, u stilu pravog profesionalca, odsvirao “Vidovdan“, “Tamo daleko“ i “Pukni zoro“.

Stariji i afirmisani umetnici i pevači uveličali Vidovdansku akademiju: Dušan Vilus i Miroslav Bjelan

Harmonikaš Luka Rajković je pokazao raskošan talenat, a gromoglasan aplauz dobile su i Jana Zečević i Nikolina Stegnjaić za izvođenje pesama posvećene Vidovdanu.

Maksim Papić

Publici su se prestavili stariji i afirmisani umetnici i pevači: Igor Jovanović, Dušan Vilus i Miroslav Bjelan, koji su svojim nastupom ulepšali Vidovdansku akademiju.

Jana Zečević

Sećamo se i odajemo poštu

Kožul je podsetio da je stradanje Cara Lazara i vojske koju je predvodio, ostalo nama u amanet, kao i da se sećamo onih koji su nam pokazali kako se sloboda, zemlja i Kosovo, vole i brane.

Luka Rajković

– Oni su se tada borili, a naš narod se i dalje bori za slobodu, za svoju veru, za manastire i crkve, kao naše bisere rasute po svetom Kosovu. A, mi smo se okupili da se setimo naših kosovskih stradalnika onako kako mi to najbolje umemo. Učinićemo to pesmom, muzikom i recitacijom, kroz koje je utkana ljubav prema našem Kosovu i Metohiji.

Nikolina Stegnjajić

Detaljnije