Osnivan Srpski svetski kongres dijaspore

U Domu Narodne Skupštine u Beogradu je osnovan Srpski svetski kongres dijaspore koji se zalaže za očuvanje jezika i identiteta Srba u svetu.

Tim povodom dodeljene su plakete najzaslužnijim predstavnicima iz dijaspore i matice.

Zlatne plakete dobili su: predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, direktor Radio televizije Srbije Aleksandar Tijanić, pobednica Eurosonga Marija Šerifović, Mira i Slobodan Pavlović kao najveći srpski zadužbinari, kao i Madlena i Filip Cepter koji su nagrađeni za mecenstvo.

Plakete su dobili i vlasnik i osnivač „Frankfurtskih vijesti“ Dušan Vidaković i vlasnik televizije Pink Željko Mitrović.

Obrazlažući dodeljivanje plakete tim medijima, predsednik Srpskog svetskog kongresa dijaspore Zoran Jovičić, desno, rekao je da srpska deca u dijaspori srpski jezik „najpre nauče“ preko crkve, posredstvom televizije Pink i Frankfurtskih vijesti, koje izlaze na tri kontinenta.

On je rekao da je plaketa dodeljena i porodici osnivača Eurosonga, Marsela Bezenkona.

Jovičić je ukazao da na današnji dan Eurosong slavi svoj 53 rođendan i da Srpski svetski kongres dijaspore obeležava svoju slavu – Sveti ćirilo i Metodije.

Skupu su prisustvovali lideri stotinak dijaspora iz sveta, među kojima grčke, jevrejske, indijske, kineske.

„Ono što želite vašoj dijaspori u inostranstvu omogućite ostalim dijasporama u vašoj zemlji“, poručio je okupljenima Jovičić.

Počasna predsednica Srpskog svetskog kongresa dijaspore Mila Alečković je izrazila nadu da će ujedinjena dijaspora imati integritet, snagu i slogu da pomogne Srbiji.