НИШ ЈЕ СПРЕМАН ЗА ЈОШ ЈЕДНУ ЛИТИЈУ ,,СЛОГА БИЋЕ ПОРАЗ ВРАГУ“

Епископ нишки Г.Г. Арсеније прихватио је и Благословио иницијативу грађана за организацију КРСНОГ ХОДА за подршку браћи у Црној Гори у одбрани Српских светиња.

У среду 19. фебруара 2020 године после вечерње службе са почетком у 17.30ч у храму Св. Цара Константина и царице Јелене у Нишу биће одржан молебан и КРСНИ ХОД ради молитвене подршке обесправљеном и страдајућем свештенству, монаштву и верном народу у Црној Гори и за очување СРПСКИХ СВЕТИЊА.

После МОЛЕБАНА са свештенством и народом кренуће се у КРСНИ ХОД од храма Св. цара Константина и царице Јелене булеваром до храма Св. Василија Острошког. Литију ће највероватније пратити и црквени хор ,,Бранко“, а отац Милан, гуслар, после уводног слова свираће на гуслама највероватније Мојковачку битку, наглашава Ђорђе Бојанић.

Моли се верски народ српски да у што већем броју узму учешће у овом КРСНОМ ХОДУ И МОЛЕБАНУ, бар толико можемо. А тиме и дајемо браћи у Црној Гори подршку да истрају у борби за одбрану српских светиња.

Скуп ће бити без страначких, навијачких обележја, застава и обележја удружења. Само српске заставе, свеће, иконе. Без петарди, бакљи, ватеомета и паљења заставе. Таква накарадна слика нам не би била потребна, на тај начин ништа не постижемо, само контра аргументе. Јуначити се на тај начин, нема никакаве потребе, већ само последице. Морамо бити достојанствени, та слика ће отићи као подршка нашој браћи широм Балкана, наглашава Ђорђе Бојанић.

Ево због чега треба да се окупимо…

Председник Црне Горе Мило Ђукановић потписао је срамни Указ Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, који је предложен у Скупштини. Овај срамни Закон је донет мимо воље народа и против СПЦ. Скупштина Црне Горе је гласовима владајуће коалиције и три посланика СДП-а усвојила Закон о слободи вероисповести и то након што су посланици опозиције приведени од стране полиције.

Овим законом се одузима право својине Српској православној цркви над свом црквеном имовином стеченом пре 1918. укључујући и највеће српске манастире и светиње у Црној Гори.
Да ли ћемо и даље да ћутимо? Зато се браћо и окупимо, морамо бити јединствени бар по овом питању.

Овај сценарио може да закуца и на Космету. Обрисаће нам историју као гумицом.

Ако не одбранимо наш Острог и православље и остало светосавље у Црној Гори, узеће нам и Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију све по истом рецепту.

Ову отимачину и изазов не смемо гледати по страни и ћутати.

Ми морамо да покажемо свету каква отимачина се дешава у Црној Гори. Да пошаљемо слику какав срамни чин се дешава у једној држави где одлучује један човек, без воље народа и референдума. У држави где је лажирано отцепљење, попис, без референдума чланство у НАТО.

Срећом, браћа у Црној Гори су се пробудила и већ више од месец дана организују протесте како би исказали револт због усвајања Закона. Све то охрабрујуће делује, толики број у побуни, на литијама и до 250000 људи широм Црне Горе, а свесни су да им прете отказима, да се све снима и још много тога.

Шта рећи, свака част јунаци, издржите. Наравно, лако је то рећи одавде, али мислим да смо сви свесни како је њима,наглашава Ђорђе Бојанић.

ДАНАС СЕ СРБИЈА И ПРАВОСЛАВЉЕ БРАНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ!

ВИДИМО СЕ 19. ФЕБРУАРА У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ, ВАЉДА ТОЛИКО МОЖЕМО.

ЗАЈЕДНО СА НИШКИМ СВЕШТЕНСТВОМ КРЕНИМО У ЧАСНИ ХОД ЗА СПАС СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ И ПОДРШКУ БРАЋИ КОЈА ОДОЛЕВАЈУ ЗЛУ КОЈЕ ИХ ЈЕ ЗАДЕСИЛО.

Приредио Ђорђе Бојанић

Original Article