Ne zaboravimo ko smo i odakle smo!

ne-zaboravimo-ko-smo-i-odakle-smo!

T. Ostojić

Učesnici Vidovdanske akademije

Vidovdanskom akademijom, u nedelju 25. juna, crkveno školska opština Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou obeležila je 634. godine od Kosovskog boja.

Najmlađi i najslađi folkloraši Šumadije

Kao i svake godine, i ove je Srpska etnička škola „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Kizboroa bila organizator Akademije, a u obeležavanju ovog značajnog datuma za srpsku istoriju učestvovali su i predstavnici crkveno-školske opštine, crkveni hor hrama Sveti arhiđakon Stefan i folklorna grupa Šumadija.

Mladi recitatori drugog i trećeg razreda učiteljice Lidije Milosavljević

Crkvena sala bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a na pozornici je prodefilovao stotinak učesnika programa.

Otac Milorad Lončar, starešina hrama Sveti arhiđakon Stefan, koji je blagoslovio skup, zahvalio se prisutnima, kao i učesnica.

„Bugarkom“ je „Šumadija“ zatvorila ovogodišnju akademiju

Vidovdanska akademija je otvorena srpskom himnom “Bože pravde“, a zatim su se nizale pesme, recitacije, govori i kola koja su govorila o bogatoj istoriji našeg naroda.

Nastup treće grupe „Šumadije“

Srpska škola se odlučila da započne svoj deo programa pesmom „Oj Kosovo, kosovo“, dok je o značaju Kosovskog boja za celokupnu istoriju srpskog naroda govorio istaknuti član srpske zajednice Milan Todorović.

Naravno, da su mlađi razredi Srpske škole, učiteljica Tatjane Krnete i Lidije Milosavljević, oduševili prisutnu publiku izvođenjem poznate dečije pesme „Ja posejah lubenice“.

Srpska lepota

Predstavnik dramske sekcije, dr Ranko Vranešević, nadahnuto je govorio stihove Vaska Pope – „Kosovo Polje“.

Za njegovim recitovanjem nisu zaostajali učenici drugog i trećeg razreda koji su se predstavili poezijom koja, kroz to naše nepregledno polje, Kosovo polje, pitomo i ravno, na Vidovdan 1389. godine, kao kroz neki magični vremenski portal, spaja i sažima celokupno postojanje i dušu naroda, prošlost, sadašnjost i budućnost.

Folklorna grupa „Šumadija“ na Vidovdanskoj akademiji

Čule su se pesme „Zavet Kosova“, „Razgovor sa Kosovom“, „Kosovska tapija“ i „Gračanica“, koju su izveli učenici Lana Veljančić, Tamara Bozalo, Marko Gagić, Stefan Pavlović, Eva Miljanić, Ana Kadijević, Natalija Tasić, Tara i Marko Kozlica, Marko Živak, Danilo Đurić, Aleksa Radanović, Jovana Kuljanin, Andrea Marić, Kristina Gagić i Tamara Bozalo.

Nije se znalo da li vas više podilaze žmarci od dečjeg recitovanja ili pevanja, posebno kada je veroučiteljka Mirjana Kuljanin sa učenicima Srpske škole izvela pesmu „Mi smo deca neba“.

Organizatori Akademije: Tatjana Ostojić, Lidija Milosavljević, Nada Miljanić, Tatjana Krneta i Mirjana Kulić (s leva)

Učenici su bili sjajni i izvođenju pesama „Lazarica – Ne dam zemlju cara Dušana“ i „Volimo te Srbijo“, koju su izvodili zajedno s publikom i na kraju zaslužili ogroman aplauz.

I kako je srpski narod se očuvao zahvaljujući pesmi i igri, tako su ovu Vidovdansku akademiju uveličali i članovi svih folklornih grupa Šumadija.

Anastasija Cabo izvela je dve numere

Prvi ansambl se predstavio Igrama iz Dimitrovgrada, druga grupa Igrama iz zapadne Srbije, treća grupa Šumadijom, dok je četvrta grupa, među kojima su bili izuzetno mali igrači, dobila divan aplauz za svoju koračnicu.

Akademija zaista ne bi bila potpuna da se na pozornici nije priključio i crkveni hor hrama Sveti arhiđakon Stefan izvodeći Molitvu Svetog Save Bogorodici.

Recital najstarijih učenika, direktorke Nade Miljanić, završio se pesmom Matije Bećkovića – „Kosovo polje“, a recitovali su Andrea Miljanić, Jelena Ristić, Anastasija Medić, Georgina i Luka Dobrić.

Program je završen sjajnim izvođenjem pesme „Srce Srbinovo“, koje je za sve prisutne izvela Anastasija Cabo, slavuj Kizbore i završnim nastupom folklora Šumadija.

„Kosovo polje“ recitovale su Georgina Dobrić i Anastasija Medić

Sjajni recitatori 

Starija odeljenja Srpske škole, učiteljice Tatjane Ostojić, uobličili su Akademiju nastavkom recitala i sjajnim izvođenjem pesama „Kneževa kletva“ koju je recitovao Novak Pavlović i „Nek vidi dušman!“ u odličnom izvođenju Viktorije Janjoš.

Detaljnije