“Ne idem iz Parlamenta“

EPA-EFE/LUKAS COCH

Sudeći prema konferenciji za novinare koju je održao bivši premijer Australije Skot Morison, od njegove ostavke na mesto poslanika u Saveznom parlamentu nema ni govora, iako su ga na taj potez prethodnih dana pozvali drugi članovi, uključujući i stranačke kolege.

Ovo je, bar za sada, ishod javne objave da je Morison tokom svog mandata imao čak pet tajnih samoimenovanja u ministarstvima zdravstva, finansija, resursa, trezora i unutrašnjih poslova.

Iako je aktuelni premijer Entoni Albaneze optužio prethodnika da njegova odluka da se tajno imenuje za drugog ministra pomenutih resora, predstavlja “uništavanje demokratije bez presedana“, Morison se branio rečima da nikada nije koristio ovlašćenja koja je imao.

Izveštači sa konferencije u Sidneju ocenili su da je Morison imao prkosan ton i prenosi se njegova izjava da će ostati u Parlamentu iako su mnogi među kojima je i bivša ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, tražili da podnese ostavku.

– Verovao sam da je neophodno da imam ova ovlašćenja, efektivna vanredna ovlašćenja, kako bi mogao da ih primenim u slučaju nepredviđenih okolnosti, a što bi mi omogućilo da delujem u nacionalnim interesima – objasnio je Morison.

Kako je bivši premijer istakao, imajući u vidu šta se sve dešavalo i kojim drugim prioritetima se vlada tada bavila, nije smatrao da je ovlašćenja neophodno pokrenuti u tom trenutku.

Zbog toga je, navodno, svoje sampostavljenje ostavio mimo znanja ministara.

– Da sam morao da koristim ovlašćenja, onda bih i saopštio ministrima da ih imam – istakao je Morison, uz opasku da je lako komentarisati njegovo ponašanje, kada drugi nisu “bili u njegovim cipelama“, kao i da je “upravljao brodom usred oluje“.

Tokom nedelje je otkriveno da je bivši premijer položio zakletvu za pomenute resore tokom 2020. i 2021. godine.

Albaneze je sugerisao da je Morison držao te portfelje sve do poraza Koalicije na izborima u maju, uz napomenu da čeka dalje savete Odeljenja premijera i kabineta i glavnog državnog advokata o pravnim implikacijama neobjavljenih ministarskih aranžmana.

Neposredno pre konferencije za štampu, Odeljenje premijera i kabineta objavilo je na svom sajtu četiri instrumenta, koje je potpisao generalni guverner ser Dejvid Harli, koji je i potpisao imenovanje Morisona u tim resorima.

– U to vreme (pandemije) donosili smo odluke, i ja kao premijer i ceo kabinet, koje neki od nas nikada ne bi ni sanjali da ćemo ikada morati da donosimo – rekao je Morison objašnjavajući postupke.

Ujedno je dodao i to da je postojao veliki rizik da usred kovid krize ta ovlašćenja budu pogrešno protumačena i shvaćena, što bi izazvalo nepotreban strah usred pandemije i mogla su da utiču na svakodnevno funkcionisanje vlade.

– Iskreno, mislim da su događaji u poslednjih nekoliko dana upravo pokazali kako je sve to moglo da se dogodi i u tom treutku – istakao je bivši premijer.

Osim toga, Morison je rekao da nikada nije preuzimao bilo kakva ovlašćenja u okviru portfelja na koje je položio zakletvu i da nikada nije dao uputstva nijednom ministarstvu da su pod njegovom nadležnošću.

– Nisam ih primenio jer se, srećom, nisu pojavile ekstremne okolnosti u slučaju kojih sam i uspostavio ova ovlašćenja da delujem. Činjenica da ministri nisu bili svesni ovih stvari je zapravo dokaz da se nisam mešao, niti intervenisao u njihovim resorima – rekao je bivši premijer.

Iako je naglasio da nije primao brifinge iz ministarstava, nije u potpunosti objasnio zbog čega je odlučio da svojim ovlašćenjima pridoda portfelje Državnog trezora i unutrašnjih poslova u maju 2021, godinu dana pošto je preuzeo finansije, zdravlje i resurse.

Morison je samo rekao da je “kovid još bio stvaran 2021. godine“.

Podrška partijskih kolega

Morisonovo obraćanje javnosti usledilo je nekoliko sati pošto ga je deo kolega iz Koalicije podržao da ostane u Parlamentu.

Bivši premijeri Džon Hauard i Toni Abot priznali su da su Morisonovi ministarski aranžmani “neobični“, ali nisu podržali pozive da podnese ostavku.

Bivši zamenik premijera Barnabi Džojs i sadašnji zamenik lidera liberala Suzan Li, takođe su odbacili pozive da Morison vrati poslanički mandat.

Albaneze ismejao Morisona

Premijer Entoni Albaneze je istog dana, na konferenciji za novinare u Brizbejnu, ismejao Morisonove tvrdnje da je “zaboravio da je položio zakletvu u ministarstvima unutrašnjih poslova i trezora“.

– To je farsa. Ovo je bila “klizava staza“ kojom se spuštao Skot Morison, a kojom su išli Piter Daton i ostatak njegovog kabineta, dan za danom, nedelju za nedeljom, mesec za mesecom – naglasio je Albaneze.

Original Article