Most humanizma preko pola sveta

Marko Erac rođen je u Beogradu, a Erik Miler je iz okoline Dejtona u SAD. Upoznali su se na Notr Dam univerzitetu u Frimentlu u Zapadnoj Australiji, gde obojica studiraju medicinu. Iz njihovog prijateljstva rodio se humanitarni poduhvat namenjen Univerzitetskoj klinici za dečje bolesti u Beogradu. Dvojica kolega sa fakulteta ove godine našli su se među četiri dobitnika specijalnih stipendija koje dodeljuje Grupa za medicinsko osiguranje Australije, na osnovu projekata za pomoć zdravstvu zemalja trećeg sveta. Studentima čija ideja dobije zeleno svetlo, kao sada u slučaju Erca i Milera, pripada novčani iznos (1.500 dolara), ali i finansijska pomoć da otputuju u te države.

Pravda i jednakost

Kao Amerikanac i Australijanac istovremeno, želim da popravim stanje u zdravstvu Srbije. Australija je bila jedna od zemalja koje nikada nisu prekidale diplomatske odnose sa Srbijom tokom NATO akcije. Verujem da možemo ponovo da izgradimo reputaciju pravde i jednakosti po kojoj je Australija poznata, napisao je Miler o svojim motivima da pomogne stanovništvu Srbije.

NJihova ideja je da, usmeravanjem tog novca beogradskoj klinici, grade most prijateljstva između Australije i Srbije, ali, istovremeno, i između Srbije i SAD, svojih zemalja porekla. Ali, njihov doprinos time se ne završava. Plemeniti gest dvojice mladića naišao je na dobrodošlicu i kod zaposlenih jedne od najvećih ovdašnjih zdravstvenih ustanova, Kraljevske bolnice u Pertu, koji su uspeli da sakupe medicinsku opremu za Beograd u vrednosti od preko 15.000 evra. Ona će biti na odredištu marta iduće godine, nakon što Erac i Miler završe posetu srpskoj prestonici.

Podrška

Veliku pomoć i podršku u organizovanju slanja donacije za Beograd, pored ambasadora Milivoja Glišića i zaposlenih u pertskoj bolnici, pružili su i Stevan Ivanov iz firme “Zenit” iz Melburna, kao i dr Sanja Sinđić-Antunović iz Beograda.

– Nije bilo teško. U ovoj bolnici radi mnogo humanih ljudi i oni žele da pomognu. Ja sam bio tu da ih informišem o situaciji u Srbiji sa kojom ovdašnja javnost nije dovoljno upoznata. Humanisti u Pertu zainteresovani su da i ubuduće šalju pomoć, pa je i to jedan od razloga zašto idemo u Beograd, da vidimo šta je sve potrebno – ističe Erac.

Apel zemljacima

– Apelujem na sve mlade zemljake u Australiji da pokažu patriotizam, da se ne stide što su poreklom iz SCG i da rade na očuvanju i negovanju maternjeg jezika i na ovim prostorima. Važno je da kroz školovanje i osvajanje nagrada promovišemo otadžbinu i da joj pomognemo -ističe Erac.

Erik Miler je odrastao u ruralnom delu Amerike, nedaleko od Dejtona, gde je potpisan mirovni sporazum o BiH. Zahvaljujući druženju sa Markom, Erik je, kaže, saznao i više od onoga što se o zemlji njegovog druga govorilo u medijima.
– Slušao sam u vestima o dešavanjima u Jugoslaviji i smatrao da sam realno sagledao ratne događaje na Balkanu. Međutim, nisam shvatao koliko sam bio pod uticajem medija, sve dok nisam upoznao Marka. Istina je na obe strane priče – naveo je Erik u pismu Fondaciji, kojim je zatražio podršku za ideju da se pomogne bolnici u Beogradu.