Molitva za kosovske junake

molitva-za-kosovske-junake

Mitropolija Australijsko-Novozelandska SPC

Svećenje slavskog znamenja u Crkvi Svetog kneza Lazara u Aleksandriji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije su i ove godine svečano obeležili veliki hrišćanski i srpski nacionalni praznik Vidovdan. Jutarnje liturgije služene su u gotovo svim hramovima SPC na Petom kontinentu – od Sidneja i Vulongonga, preko Kanbere, Melburna, Brizbejna, do Adelajda i Perta.

Centralno obeležavanje praznika bilo je u crkvi Svetog velikomučenika kneza Lazara u sidnejskoj Aleksandriji, gde je Vidovdan hramovna slava. Liturgiju je služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluživanje starešine hrama protojereja-stavrofora Miodraga Perića i drugog sveštenstva Sidnejskog namesništva.

Posle liturgije održana je litija oko crkve, a zatim i slavska trpeza u crkvenoj sali Sveti knez Lazar. Domaćini slave ove godine bili su Miladin i Milanka Janjetović.

Svečano je bilo i u prvoj srpskoj svetinji izgrađenoj na tlu Australije  – crkvi Setog Save u sidnejskom predgrađu Flemington. Liturgiju su služili prote Nikola Bilić i Vladislav Đorđević, koji su zatim opslužili i parastos Knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine, pa do danas.

Parastos kosovskim junacima u Flemingtonu

Jaka kiša i nevreme koje je vladalo toga dana u Sidneju, kao i to što je bio radni dan, nije sprečilo vernike da dođu i molitveno obeleže ovaj praznik u hramovima širom metropole.

Detaljnije