Ministarstvo je predalo svoj predlog zakona o amnestiji regruta iz Srbije

Ministarstvo za dijasporu predalo je Vladi Srbije svoj predlog zakona o amnestiji regruta iz Srbije koji žive u inostranstvu, protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog izbegavanja vojne obaveze, potvrdio je za „Blic“ ministar Vojislav Vukčević.

Ako Skupština Srbije usvoji ovaj predlog, više od 42.000 regruta koji žive u dijaspori, među kojima i oko dve i po hiljade onih protiv kojih je već podneta krivična prijava zbog neodazivanja vojnom pozivu, konačno će moći da odahne i poseti porodice u otadžbini.

Predlogom je predviđeno oslobađanje regruta iz dijaspore od krivičnog gonjenja zbog izbegavanja vojne obaveze i dezerterstva, puštanje na slobodu onih koji su već u zatvoru, obustavljanje ili odustajanje od pokretanja krivičnog postupka, kao i brisanje regruta iz kaznene evidencije.

– Predlog sada treba da prođe kroz Sekretarijat za zakonodavstvo. Očekujem da će se naći pred Vladom već na narednoj sednici, za dan-dva – rekao je juče Vukčević za naš list.

Predlog Ministarstva za dijasporu prvi je konkretan korak naših vlasti u cilju amnestije regruta iz dijaspore. Na potezu su Vlada, Ministarstvo pravde i Skupština Srbije.

Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je juče za „Blic“ da će to ministarstvo, kada pred Vladu stigne inicijativa iz Ministarstva za dijasporu, obaviti tehnički deo posla i izraditi konačan predlog zakona o amnestiji koji će Vlada potom uputiti Skupštini Srbije na usvajanje. Stojković je ponovio da je donošenje zakona o amnestiji najbolji način da se reši problem regruta iz inostranstva, jer bi drugi način, koji podrazumeva pojedinačno pomilovanje regruta od strane predsednika republike, trajao godinama.

U tekstu predloga Ministarstva za dijasporu, koji ima 11 članova, a do kojeg je došao „Blic“, kaže se da se zakonom o amnestiji „oslobađaju od krivičnog gonjenja državljani Republike Srbije koji žive ili borave u inostranstvu, za koje postoji osnovana sumnja da su nakon 7. oktobra 2000. godine učinili sledeća krivična dela propisana Osnovnim krivičnim zakonom: odbijanje primanja i upotrebe oružja, neodazivanje pozivu i izbegavanje vojne službe, izbegavanje vojne službe onesposobljavanjem ili obmanom, samovoljno udaljenje ili bekstvo iz Vojske Srbije i Crne Gore, izbegavanje popisa i pregleda i neizvršavanje materijalne obaveze“. Predlogom zakona je predviđeno i oslobađanje regruta iz inostranstva od izvršenja kazne zatvora ili novčane kazne, koja im je pravosnažnom presudom izrečena za pomenuta dela. Ako protiv regruta nije pokrenut krivični postupak, neće ni biti pokrenut, a ako je u toku – biće obustavljen, stoji u predlogu. Amnestija obuhvata i brisanje iz kaznene evidencije.