Melburn

Penzionersko društvo „Car Lazar“ iz Rokbenka okuplja se vec dugi niz godina svakog drugog utorka u sali Crkveno-školske opštine „Sveta Petka“.
Kako saznajemo od predsednice, gospode Kate Beljac, njihovo društvo broji 34 clana – starijih pripadnika naše zajednice koji vecinom žive u Rokbenku i njemu bližim naseljima ovog dela Melburna.
O tome kako provode vreme i kako pomažu one koji se teže krecu i ne mogu sami da dodu, Kata Beljac kaže:
– Mi smo jedna vesela grupa penzionera. Uvek nam je ovde zanimljivo. Pored rucka koji obavezno organizujemo, cesto odlazimo i na izlete. Zakupimo autobus i svi zajedno odemo negde, tako da nam je uvek zanimljivo. Nema posebno organizovanog prevoza za dolazak ovde, mada je bilo predloga. Ali, naši clanovi se medusobno ispomažu. Uvek neko nekog poveze dovde, tako da transport ne predstavlja prepreku za naša druženja.
Saznali smo da penzionersko društvo od svojih skromnih prihoda cesto izdvoji i za crkvu u znak zahvalnosti zagostoprimstvo koje im pruža. Tako su i pomogli obnovu poda sale gde se sastaju.
Obicaj je da clanovi Društva „Car Lazar“ cesto zajednicki posecuju druge srpske organizacije koji ih pozivaju, posebno na slave. I njima u posetu navrate drugi. Najredovniji posetioci sa kojima imaju i najprisniju saradnju su clanovi srpske zajednice iz Sent Albansa.
Hladnije vreme je bilo uzrok posete ispod proseka prošlog utorka, ali, kako saznajemo, i tome ce uskoro doci kraj jer se planira uvodenje klima uredaja koji ce zagrejati salu gde penzioneri borave, pa ce se i oni ugodnije osecati.