Majki kartice vredne 1,7 milijardi dolara

majki-kartice-vredne-1,7-milijardi-dolara

Youtube/Internash

Majki kartica

Prošle nedelje, američkoj kompaniji Konduent dodeljen je ugovor vredan 1,7 milijardi dolara za preuzimanje sistema Majki (myki) kartica, koji se koristi u prevozu Viktorije.

Konduent je pobedio dva druga ponuđača: NTT Data koji trenutno upravlja Majkijem i Kubikom, koji je postavio sistem Opal u Sidneju.

I dok oba ponuđača imaju iskustva u radu sa karticama u prevozu, američka kompanije tek treba da uvede tehnologiju koja omogućava putnicima da koriste svoje telefone umesto karata u većim gradovima, ističe opozicija.

Inače, kao deo ugovora, Konduent će nadograditi Majki kako bi omogućio otvorena plaćanja, opciju za putnike da koriste svoj mobilni telefon ili kreditnu karticu za direktno plaćanje putovanja.

Ministar javnog saobraćaja Viktorije, Ben Kerol je rekao da će, prema dogovoru, sistem biti postepeno unapređivan, kako bi se omogućila otvorena plaćanja.

Trenutno samo korisnici Android telefona mogu da koriste svoje telefone za plaćanje prevoza, dok u Sidneju svi telefoni rade za plaćanje putovanja.

Inače, Majki ima problema otkako je osnovan pre više od jedne decenije. Sistem je napravljen po meri Viktorije, sa Konduent, kao delom originalnog konzorcijuma.

Novim ugovorom vlada je želela proizvod koji je već dokazan.

Ministar Kerol je rekao da potpisani ugovor nudi najbolju vrednost za novac poreskih obveznika.

– Uzimamo sistem koji je testiran u Parizu, u Dubaiju, u Montrealu, u Nju Džersiju i donosimo ga u Melburn – istakao je na konferenciji za novinare, prošle nedelje.

Međutim, opozicija i insajderi iz industrije su doveli u pitanje tačnost ministrove izjave.

Naime, u Parizu, putnici i dalje moraju da imaju fizičku kartu, sličnu Majkiju. Korisnici Androida mogu da koriste svoje uređaje, ali korisnici drugih telefona još to ne mogu.

U Dubaiju, Konduent vodi samo autobusku uslugu za koju je potrebna fizička karta, a pregovori o ugovoru o otvorenim plaćanjima su tek u toku.

U Montrealu su fizičke karte i dalje potrebne.

Konduent pruža otvorena plaćanja u tramvajima Adelajda i u drugim delovima Francuske, Italije i Meksika.

U Filadelfiji, kompanija je bila uključena u smanjenje troškova i probleme sa lokalnim prevozom, što je navelo grad da razmisli o odustajanju od kompanije.

– Zabrinjava me da dvominutna pretraga na guglu može da pokaže da je Konduent ima probleme u Parizu, Nju Džersiju, Filadelfiji i Dubaiju – istakao je ministar javnog saobraćaja u senci, Ričard Rirdan.

Međutim, vlada je saopštila da je preduzela rigorozan i konkurentan proces nabavke za ugovor, uključujući značajan broj tehničkih zahteva. Osim toga, vlada je izjavila i da je posetila lokacije kao deo tenderskog procesa.

Konduenta zadovoljna posla

Portparol Konduenta je rekao da im je čast što su izabrani da obezbede sledeću generaciju sistema za prodaju karata za javni prevoz u Viktoriji.

– Odluka odražava Konduentove dokazane sposobnosti da isporuči moderan i efikasan sistem prodaje karata, koji će poboljšati pristup javnom prevozu i potvrđuje planove Konduenta za geografsko širenje, uključujući Australiju – istakao je portparol.

Detaljnije