Kvantas pod pritiskom

EPA-EFE/DEAN LEWINS

Nacionalna avio-kompanija Kvantas otkazala je u junu 8,1 odsto redovnih domaćih letova, što je čini najmanje pouzdanim prevoznikom u zemlji, navodi se u novom vladinom izveštaju.

S druge strane, Virgin Australija je povukla 5,8 odsto svojih usluga.

Svaki trinaesti let Kvantasa je prošlog meseca otkazan, što je povećalo pritisak na izvršnog direktora Alana Džojsa, dok se kompanija bori da izađe na kraj s porastom potražnje.
Brojke malo olakšavaju teret Džojsu, koji je postao “gromobran“ za društvene mreže ogorčenih putnika.

Kritičari ga optužuju da je otpustio veliki broj radnika tokom pandemije i ostavio avio-prevoznika nesposobnim da pravilno funkcioniše u vreme kada se broj putovanja pove
ava.

Njegova kuća u sidnejskoj luci ovog meseca je gađana jajima i toalet papirom, preneli su lokalni mediji.

Nacionalni sekretar Sindikata građevinarstva, šumarstva, pomorstva, rudarstva i energetike, Dejv Nunan, čiji je Kvantasov let Melburn-Kanbera odložen, napisao je na Tviteru da je Džojs ušao u rečnik, kao reč za “haos u putovanju“.

U zvaničnom saopštenju, Kvantas objašnjava odlaganja i otkazivanja u junu:
– To nije bila usluga na nivou koju naši kupci očekuju. Ali, već vidimo poboljšanja i stvari će nastaviti da se poboljšavaju iz meseca u mesec – navedeno je.

Osiromašena svetska vazduhoplovna industrija bori se s porastom saobra
aja koji je brži od očekivanog, ostavljajući putnike u redovima za čekiranje ili obezbeđenje, ili da spavaju na stranim aerodromima.

Avio-kompanije su takođe, pogođene odsustvom osoblja zbog kovida i pove
anim troškovima goriva.

Vladin izveštaj opisuje učinak Ozi prevoznika u junu kao “najgori od početka analiziranja 2003“.

Mnogi frustrirani putnici izdvajaju Kvantas, jer je to dominantni australijski, i često najskuplji, avioprevoznik.

Čak je i Džetstar, niskotarifni avioprevoznik u vlasništvu Kvantasa s lošom reputacijom tačnosti, pokazao u junu bolji rezultat od svog vlasnika.

Otkazao je 5,5 odsto usluga, što je malo poboljšanje u odnosu na maj.

Polovina letova na vreme

Nešto više od polovine Kvantasovih domaćih usluga realizovano je u junu na vreme. Svega 58,4 odsto letova aviokompanije je otišlo na vreme, a 59,1 odsto je stiglo na vreme, što je lošiji učinak nego u maju i lošiji od rivalskog Virdžina.

Original Article