Krediti lete u nebo

krediti-lete-u-nebo

Tanjug

Banka državnih rezervi Australije

Banka državnih rezervi (RBA) je 7. marta deseti put podigla kamatnu stopu gotovine za 0,25 procentnih poena na 3,6 odsto. To je najviši nivo referentne kamatne stope centralne banke od maja 2012. godine. Istovremeno, Filip Lou, guverner RBA, rekao je da će biti potrebno najmanje još jedno povećanje stope.

– Odbor očekuje da će biti potrebno dalje pooštravanje monetarne politike kako bi se osiguralo da se inflacija vrati na raniji nivo i da je ovaj period visoke inflacije samo privremen – rekao je guverner u izjavi za medije posle sastanka Odbora RBA.

On je ujedno istakao da će Odbor pri donošenju odluke o daljem povećanju stope obratiti veliku pažnju na dešavanja u globalnoj ekonomiji, trendove u potrošnji domaćinstava i izglede za inflaciju i tržište rada.

Sajt RateCiti već je uradio analizu šta ovo najveće povećanje kamatne stope znači za vlasnike hipotekarnih kredita. Praktično, za kredit od 500.000 dolara to je novih 77 dolara mesečno, a dvostruko više za hipoteku od milion dolara. Tako će se zajmoprimci, sa hipotekama od 500.000 dolara, uskoro suočiti s mesečnom otplatom hipoteke za skoro 1.000 dolara većom nego pre godinu dana, pre nego što je RBA počela da podiže kamatnu stopu gotovine u maju 2022. Podaci RateCiti pokazuju da će se prosečna, postojeća varijabilna stopa kredita povećati na 6,36 odsto za osobe koje nisu pregovarale o nižoj stopi ili refinansirali svoj kredit od početka povećanja stope. Za skorašnje zajmoprimce ili one koji su se cenkali sa bankom očekuje se da će konkurentna varijabilna stopa biti oko pet odsto za vlasnike koji plaćaju glavnicu i kamatu, sa manje od 10 tekućih varijabilnih stopa koje će verovatno biti dostupne ispod tog nivoa.

Geret Erd, šef australijske ekonomije, smatra da posle izjave guvernera Loua ima prostora da RBA ipak ne poveća gotovinsku stopu u aprilu i dodaje da bi RBA trebalo da pauzira.

Mediji su ocenili da je opšti ton izjave guvernera Loua manje snažan nego što pre samo mesec dana, posle nedavnih podataka o BDP-u, zaposlenosti i platama koji su slabiji od očekivanog.

– Na agregatnom nivou, rast plata je i dalje u skladu sa ciljanom inflacijom, a nedavni podaci ukazuju na manji rizik od ciklusa u kojem cene i plate jure jedna drugu. Odbor, međutim, ostaje oprezan na rizik od spirale cena-plate, s obzirom na ograničen slobodni kapacitet u privredi i istorijski nisku stopu nezaposlenosti – objasnio je guverner Lou.

Na otplatu 20 milijardi dolara

Govoreći u parlamentu, blagajnik Džim Čalmers je rekao da vlada čini sve što je u njenoj moći da pomogne poboljšanje lanaca snabdevanja i obezbedi ciljano smanjenje troškova života na način koji neće dalje stimulisati tražnju i inflaciju.

– Prošlonedeljni nacionalni računi su pokazali da su australijska domaćinstva potrošila oko 20 milijardi dolara na otplatu kamata na hipoteku u decembarskom kvartalu, u poređenju sa oko 11 milijardi dolara u istom periodu godinu dana ranije – rekao je Čalmers.

Opasnost od recesije

Ekonomisti su mišljenja da bi ovo trebalo da bude poslednje ili pretposlednje povećanje kamatne stope, pre nego RBA stane na tri do šest meseci kako bi procenila učinke svojih odluka.

– Nastavak podizanja stopa rizikuje da gurne ekonomiju u recesiju – istakao je Šejn Oliver, glavni ekonomista AMP-a.

Detaljnije