Kokus sačuvao Kosmet

PRVA POBEDA NAD ALBANSKIM LOBIJEM U AMERIčKOM KONGRESU

KOKUS SAčUVAO KOSMET

X Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa skinuo je sa dnevnog reda dalje razmatranje nacrta rezolucije o podršci nazavisnosti Kosova i Metohije

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa skinuo je u Vašingtonu, radi dodatnih konsultacija, sa dnevnog reda dalje razmatranje nacrta rezolucije o podršci nazavisnosti Kosova i Metohije.
U nacrtu rezolucije koji su još 27. janura 2003, podneli predsedavajući Odbora republikanski konresmen Henri Hajd i njegov demokratski kolega Tom Lantoš, traži se javna podrška SAD-a nezavisnosti Kosmeta, kao jedini način za postizanje trajnog mira na Balkanu. U nacrtu rezolucije se takođe ukazuje da bi svako dalje odlaganja rešavanja konačnog statusa pokrajine predstavljalo pretnju političkoj i ekomskoj stabilnosti te teritorije i jugoistočne Evrope, pa od administracije SAD traži da pruži finansijsku pomoć ekonomskom razvoju nazavisnog Kosmeta.

Vruća linija sa Tadićem

U kabinetu predsednika Srbije neusvajanje rezolucije tumači se kao prva velika pobeda srpskog Kokusa. Prema rečima neimenovanog izvora iz kabineta Keti Stivens je do pred sam početak diskusije bila u stalnoj vezi sa političkim savetnicima predsednika Tadića i samim Tadićem.

Predlogu Lantoša, svojevremenom emigrantu iz Mađarske u SAD, žestoko se usprotivio član Odbora kogresmen Den Barton, koji je i predstavajući srpskog kokusa u Kongresu, ukazujući da bi usvajanje rezolucije poslalo potpuno pogrešnu poruku. Barton je citirao pismo koje je Odboru uputio podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Mark Grosman, u kome se izražava protivljenje usvajanju rezolucije, uz upozorenje da bi time bili potkopani sadašnji napori na primeni standarda koje je za Kosmet postavila međunarodne zajednica, a sitacija u pokrajini mogla učiniti gorom. Barton je od Odbora zatražio da nacrt rezolucije bude skinut sa dnevnog reda

Razočarani novinari

Ispred sale gde je zasedao Komitet već bile spremne mnogobrojne televizijske i novinske ekipe medija na albanskom jeziku koji su trebalo da zabeleže, kako se očekivalo, istorijsku pobedu za albanske interese.

U izlaganjima drugih kongresmana, članova Odbora, takođe je preovladao stav da je preuranjeno donosti takvu rezoliciju. Međutim, bilo i onih koji su bili za njeno usvajanje, uz obrazloženje da svako ima pravo na samoopredelenje, kao i da bi nezavisnošću Kosmeta bili stvoreni uslovi za povlačenje američkih trupa iz pokrajine.
Nakon kraće pauze radi konsulatacija, predsedavajući odbora Hajd saopštio je da je postignut dogovor da nacrt rezolicije u ovom trenutku bude skinut sa dnevnog reda i obave dalje konsultacije sa relevantnim instituicjama administracije SAD.

S obzirom na činjenicu da sadasnji 108. saziv Kongresa SAD zaseda još pet dana, posle čega se zbog predsedničkih izbora raspušta, a da će novi saziv Kongresa početi da radi u januaru 2005, to praktično znači da nacrt rezolucije o podršci nezavisnosti Kosmeta duže vreme neće biti ponovo na dnevnom redu.