Kišama nema kraja!

Vesti

Nakon najvlažnijeg perioda u poslednje 164 godine, stanovnici Sidneja su nedavno prebrodili još jednu bitku s poplavama, ali po najavama meteorologa obilnim padavinama ne nazire se kraj!

Posle dva vlažna leta zaredom, sa najrasprostranjenijih poplava do sada, nade su se pojavile krajem juna, kada je Zavod za meteorologiju objavio da je La Ninja (uzročnik nemilosrdnih pljuskova 2020. i 2021) zvanično okončana.

Međutim, sada se čini da je ova izjava bila preuranjena jer kiše bi mogle da se nastave još 12 meseci.

Ukoliko se to zaista dogodi, ovo bi sadašnju La Ninju učinilo trogodišnjim događajem, što bi značilo da bi Australija zabeležila tri takve neprilike od 1950. godine.

Sidnej je zabeležio najkišniji jul u istoriji iako je tek prošla polovina meseca. Prema poslednjim podacima, meteorološka stanica u Sidneju prijavila je 342,2 milimetara kiše.

Prethodni najvlažniji jul bio je 1950. godine sa 336 mm. A od početka godine Sidnej je zabeležio 1547,4 milimetara kiše, što je apsolutni rekord!

Predviđa se da će istočna obala Australije, u narednim mesecima, i dalje biti natopljena, a temperatura mora u Indijskom okeanu izazvaće porast vlažnijeg vremena od sada, pa do kraja 2022.

Temperature mora sa obe strane Indijskog okeana imaju ogroman uticaj na to da li Australija doživljava vlažne ili suve uslove, a očitavanje indeksa dipola Indijskog okeana (IOD – Indian Ocean Dipole) dostiglo je najnegativniju vrednost od 2016.

Naime, opšte je poznato da pozitivne ili negativne temperature IOD-a utiču na količinu padavina u zemljama koje okružuju basen Indijskog okeana, uključujući delove Afrike, Azije i Australije.

Glavni meteorolog Skaj njuza, Tomas Sanders, prognozirao je da će se padavine iznad proseka nastaviti u regionu, čak i tokom leta, dok se NSW i Kvinslend još oporavljaju nakon pretrpljenih ogromnih padavina u junu.

– Negativni IOD događaji obično traju do novembra-decembra. Oni su verzija La Ninje u Indijskom okeanu i pumpaju oblake i kišu širom Australije. Najnovija vrednost dipola u Indijskom okeanu je najniža od septembra 2016. To znači više vlažnog vremena i poplava za istočnu obalu Australije u narednoj godini – rekao je Sanders.

Meteorolozi su pratili jačanje istočnih pasata u zapadnom ekvatorijalnom Pacifiku, koji se trenutno dešava.

– Ono što smo mogli da vidimo sa trećim događajem La Ninje, u oblastima koja su već zasićena, jeste povećanje mogućnosti za poplave. Možemo da vidimo pred nama rekordne poplave, koje će premašiti one iz prethodnih godina – naglasio je Alison Ozborn.

Ovim tvrdnjama se pridružio i viši meteorolog Bret Datčki, koji je rekao da je La Ninja bila “glavni igrač“ u količini padavina zabeleženih u Sidneju ove godine.

Uprkos tome što su već oboreni istorijski rekordi, Datčki ističe da novi rekordi tek slede i da nam predstoje velike kiše koje će padati u Sidneju do kraja meseca.

Kako je ovaj meteorolog istakao, to je zbog kombinacije nestabilnog vremenskog sistema, koji se razvija na moru, toplijeg od normalne vode, koja se takođe nalazi na moru, i hladnijeg od normalnog vazduha koji prolazi iznad.

Ova kombinacija znači da nećemo videti dugo, suvo vreme do avgusta, rekao je Datčki.

Poslednja La Ninja 2010.

Negativan IOD i dvostruki udar La Ninja poslednji put su se desili u Australiji 2010/11, što je dovelo do najvlažnijeg proleća u istoriji, kao i do razornih poplava u Kvinslendu.

Dok australijski Zavod za meteorologiju tek treba da zvanično proglasi treću godinu La Ninje, lokalni i inostrani vremenski modeli već su sugerisali da je to verovatno i da je pred nama dugi period ispunjen velikim padavinama.

Original Article