Kasni izgradnja pruge do aerodroma

kasni-izgradnja-pruge-do-aerodroma

T. O.

Kasni izgradnja pruge do aerodroma

Vlada Viktorije kaže da državna, železnička veza sa aerodromom neće biti završena na vreme zbog “izazovnih“ pregovora s aerodromom u Melburnu.

Zamenica premijera i ministarka saobraćaja, Džasinta Alen, osvrnula se na spekulacije da je železnička veza sa aerodromom stavljena na čekanje, rekavši da projekat ostaje značajan prioritet za vladu Danijela Endrjuza i zajednicu.

Međutim, datum završetka projekta, 2029. godine, neće biti ispoštovan zbog, kako je ministarka opisala, sporih i frustrirajućih pregovora sa privatnim operaterom koji vodi aerodrom u Melburnu i raznih pitanja, uključuju

i kako će nastaviti da upravlja aerodromom tokom izgradnje železničke linije.

– Bilo je izazovno pregovarati sa aerodromom o tome kako da se projekat završi na zemljištu koje su zakupili od Savezne vlade za vođenje aerodroma. Išlo je sporije nego što bih želeo – istakla je ministarka.

Iako se zna da projekat neće biti gotov na vreme, ministarka nije rekla kada se očekuje završetak radova.

Samo je objasnila da budućnost projekta zavisi i od rezultata državnog i saveznog budžeta.

– Trenutno smo u razgovorima sa Saveznom vladom. Federalni budžet je za tri nedelje, naš pet nedelja kasnije. Jednostavno ne mogu ništa da potvrdim uoči tih konačnih – rekla je Alenova.

Aerodrom Melburn je saopštio da ostaje “pristalica železničkog projekta“, ali je nagovestio neslaganje oko nekih aspekata razvoja.

– Napominjemo da aerodromska železnička stanica treba da radi za sve ljude koji dolaze, a ne samo za one koji će doći vozom. Aerodrom Melburn konstruktivno sarađuje sa železničkim projektima Viktorije na unapređenju projekta i postizanju železničke veze koja je pogodna za viktorijanske međunarodne dolaske – istakao je portparol aerodroma.

Prema njihovim rečima, datum završetka železničke stanice je stvar vlade i da se čeka pojašnjenje.

Veće severozapadnog dela Melburna je saopštio da se razmatra sazivanje hitnog sastanka kako bi se razgovaralo o izveštajima koji kažu da je projekat stavljen na čekanje zbog budžetskih pritisaka.

Ekonomista RMIT-a, Dejvid Hejvord, kaže da ne bi bio iznenađen da državna vlada odlaže projekte s obzirom na rastuće troškove izgradnje i visoke kamate.

– Nema smisla imati visoke kamate i budžet u velikim deficitima. Vlade moraju da počnu da obuzdavaju potrošnju kako bi skinuli deo pritiska sa kamatnih stopa. Tako da usporavanje stope potrošnje je dobra odluka, ali ne zaustavljanje potrošnje na infrastrukturu, jer je potrošnja na infrastrukturu potrebno – naglasio je on.

Neophodna nova stanica

Gradonačelnik Muni doline, Pirs Tajson, ističe da je zajednici očajnički potrebna nova železnička stanica Istočni Kilor/Aerodrom zapad, koja bi bila napravljena kao deo razvoja železničke veze.

– Odlaganje je duboko uznemirujuće za našu zajednicu. Građani su decenijama čekali najavu da se ovaj projekat završi – naglasio je gradonačelnik Tajson i dodao da projekat i dalje ima podršku zajednice i Veća.

Detaljnije