Kamate rastu, cene kuća padaju

EPA-EFFE

Više od 50 odsto Australije trenutno doživljava pad vrednosti nekretnina, a kako kamatne stope rastu očekuje se teža situacija, pokazuje analiza PropTracka.

Najveći pad vrednosti u Sidneju, tokom junskog kvartala, zabeležile su ku
e u Molgoji (-22,72%), juniti u Taren Pointu (-22,11%) i juniti u Menliju (-20,44%).
Najveći pad u Melburnu zabeležile su kuće u Dandenongu (-20,86%), zatim na poluostrvu Mornington u Red Hilu (-20,36%) i Flindersu (-19,34%).

Direktor ekonomskih istraživanja kompanije PropTrack, Kameron Kušer, kaže da je tržište u Sidneju i Melburnu već usporavalo, pre nego što su kamatne stope porasle u maju.

– Kamatne stope su porasle za 1,25 odsto za tri meseca. To znači da ljudi ne mogu da pozajmljuju onoliko koliko su mogli. A, ako stope odu na 2,5 odsto, kako se očekuje, to
e dramatično smanjiti sposobnost Ozija da plate cene koje se traže – ocenio je Kušer.
U Hobartu, podaci pokazuju da su juniti u Bateri Pointu, južno od centra grada, najviše pali u junskom kvartalu (-20,58%).

U Adelajdu ​​su to bili juniti u priobalnim predgrađima Hove i Grejndž (-16,14%).
Juniti u predgrađu Kanbere, Votson, jeftiniji su za 22,89%, što je inače najveći pad u glavnim gradovima, a kuće u Grifitu su pale za 22,42%.

Vrednost kuća u bogatom predgrađu Perta, Pepermint Grouv, manje su za 13,34%.
Kuće u Lerekiji, unutrašnjem predgrađu Darvina, zabeležile su pad od 20,60%, a juniti u Birkdejlu u Brizbejnu 22,69%.

Sve četiri velike australijske banke jednoglasno očekuju veće kamate za zajmoprimce, pošto su Vestpac i NAB ažurirali prognoze stope gotovine.

Vestpac, NAB, ANZ i Komonvelt banka Australije predviđaju da će doći do dva povećanja od 0,50 procentnih poena u avgustu i septembru, što znači četiri meseca zaredom od 50 odsto.

NAB sada očekuje da će stopa gotovine biti 2,85 odsto do novembra, dok Vestpac predviđa da će porasti na 3,35 odsto do februara 2023.

To znači da bi neko ko je imao NAB hipoteku od 500.000 dolara pre početka pove
anja mogao da plaća 760 dolara više na svoje mesečne otplate, dok bi mesečne otplate za Vestpac hipoteku od 500.000 dolara mogle porasti za 908 dolara od maja 2022. do februara sledeće godine.

Rastu troškovi iznajmljivanja

Iako cene kuća padaju širom zemlje, troškovi iznajmljivanja kreću se u suprotnom pravcu. Cene iznajmljivanja rasle su najbržim tempom u poslednjih sedam godina do juna meseca, stoji u izveštaju PropTracka. Cene nedeljnog zakupa porasle su za 7%, dok je broj potencijalnih iznajmljivača po listi povećan za 20,3%. Obim ukupnih oglasa za iznajmljivanje bio je 18,2% manji u odnosu na prethodnu godinu, što je za 27,7% manje od proseka decenije.

Original Article