Izbori podelili srpsku dijasporu

Ko će predstavljati milionsko srpsko rasejanje u budućem sazivu Skupštine dijaspore Republike Srbije postalo je ovih dana u nekim evropskim zemljama pitanje „za milion dolara“!

Broj predloženih delegata u, recimo, Nemačkoj i Švajcarskoj se uvećava, a s njima i dileme – kako izabrati najbolje, one koji su, kako to zakon precizira, „uvaženi u sredini u kojoj žive, spremni da obavljaju poslove očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore“. Nesporazumi, pa i međusobne optužbe o legitimnosti izabranih kandidata, posebno su glasni u Nemačkoj i Švajcarskoj.

U Švajcarskoj su dva ovdašnja saveza – Srpski kulturni i onaj koji okuplja folkloraše – prošle nedelje, dakle istog dana, ali na dve različite adrese, birali i izabrali po troje svojih predstavnika, ukupno šestoro, mada je Ministrarstvo dijaspore tražilo upola manje. Na sastanku Srpskog kulturnog saveza (SKS), održanom u klupskim prostorijama SKD-a „Dibendorf“ kod Ciriha, izabrani su prof. Violeta Brakus iz Romandije (francuski deo Švajcarske), politolog Zvonko Jovanović iz Ciriha i mr Živko Marković.

U isto vreme, Savez srpskih folklora Švajcarske (SSFŠ) izabrao je na sastanku u Cugu troje delegata: Dušana Miladinovića, člana KUD „Nikola Tesla“ iz Lucerna, Nebojšu Todorovića, predstavnika SFD „Homolje“ iz Gosau, dok je Borivoje Krekulović iz Arburga takozvani nezavisni kandidat.
Pošto očigledno nisu mogli (a ni hteli) da se dogovore, sada i u jednoj i u drugoj srpskoj krovnoj organicaziji od problema peru ruke i lopticu prebacuju u dvorište Ministarstva dijaspore.

Neregularne odluke u SSFŠ

Za „Vesti“ je „dušu“ otvorio Bego Janković, predsednik kluba „Obilić“ iz Alfotern am Albisa, koji je u ime svog udruženja bio učesnik Skupštine SSFŠ-a u Cugu.

Bego Janković- Niko ne može da me ubedi da taj izbor, inače najavljen kao poslednja tačka dnevnog reda, nije namerno zakazan istog dana i u usto vreme kada je SKS u Dibendorfu birao predstavnike za Skupštinu. Na početku sastanka bilo je 14 od „20 i kusur“ članova Saveza, ali pošto se rasprava po drugim pitanjima otegla kao „gladna godina“, predstavnici četiri kluba su u trenutku glasanja već bili napustili skup.
To znači da je naše delegate izabralo svega devet predstavnika klubova, tačnije osam, jer sam ja odbio da dam svoje glas bilo kome – ozlojeđeno konstatuje Janković.
– Najviše me je iznervirao izbor Borislava Krekulović jer taj čovek niti je član nekog kluba, niti je uradio bilo šta za našu dijasporu, ako se izuzme to što našu decu u folklornim ansamblima fotografiše na priredbama i onda im te slike prodaje za 10 franaka po komadu, što sam mu na tom sastanku i u lice rekao – kaže Janković, dodajući da su po njemu izbori bili potpuno neregularni, protivno Statutu SSFŠ-a, pa bi zbog toga Savez mogao imati problema čak i sa švajcarskim vlastima!
Tako nam je Milan Andrić, v. d. predsednika SKS-a, prvo obećao da će se „njegov“ savez povodom nastale „gužve među delegatima“ oglasiti službenim saopštenjem, da bi nas nešto kasnije pozvao i kazao da od saopštenja neće biti ništa, te da se za dalje informacije obratimo Vukmanu Krivokući, pomoćniku ministra za dijasporu. Nezvanično saznajemo da se delegacija SKS sprema nakon uskršnjih praznika u Beograd, gde će u Ministarstvu dijaspore pokušati da dođu do rešenja.
Ništa rečitiji po ovom pitanju nisu bili ni zvaničnici Saveza srpskih folklora Švajcarske. Predsednik Nenad Milenković nam je u kratkoj imejl poruci napisao da u ime Saveza, kojem je na čelu, ne želi da daje bilo kakav komentar po pitanju ovih izbora.
– Mi smo izabrali troje, SKS takođe, pa neka Ministarstvo dijaspore odluči – bio je kratak Milenković.

Izborni sastanak u FrankfurtuNišta manja (ne)sporazuma nije bilo ni u Nemačkoj, koja uz SAD daje najviše delegata – četiri. Međutim, na istovremeno održanim sastancima u Minhenu i Frankfurtu izabrano je pet delegata: Dragan Urošević (Minhen), dr Nenad Josipović, Miodrag Kreculj, đuro Plavšić i ispred Srednjoevropske eparhije Milan Pejić (Frankfurt).
Nedelju dana kasnije svoje delegate izabrao je i Savez srpskih udruženja Nemačke. I on je delegirao četvoro: Miću ćetkovića, Dušana Vidakovića, Marka Ljiljanića i Dragana Jovičića. Ne oglase li se još neka udruženja sa svojim kandidatima, broj izabranih je već – devet!

Pitanje koje traži odgovor jeste: ko će odrediti ko su od izabranih i delegati Skupštine, koja treba da broji ukupno 45 članova? Zakon u članu 18 kaže da se matična država neće mešati u postupak izbora delegata u Skupštinu, a sve organizacije kao predlagači članom 14 stavljene su u istovetnu poziciju.

Miodrag Kreculj, Minhen- U nekoliko navrata predlagao sam redefiniciju člana 18 podzakonskim aktom i dodelom diskrecionog prava Ministarstvu da po svom saznanju, uvidu i proceni odabere dodatno 10 do 15 delegata koji nisu prošli ili nisu bili obuhvaćeni regularnom izbornom procedurom – kaže za „Vesti“ Miodrag Kreculj.
– Dakle, bez obzira na zakonom propisanu kvotu za pojedine zemlje, ako se ustanovi da bi u budućem radu Skupštine i za izradu nacionalne strategije kompetentni i uvaženi pojedinci mogli biti od značajne koristi, trebalo bi ih promovisati u jednakopravne skupštinske delegate i na taj način umnogome spustiti tenziju.

S druge strane, ima predloga da bi u Nemačkoj i Švajcarskoj trebalo organizovati „finalni izbor“ kojim će se rešiti ova rašomonijada i broj delegata svesti na zakonom utvrđen – četiri, odnosno tri delegata.

Ako ne bude dogovora predlagača, nož i pogača naći će se u rukama Ministarstva dijaspore.

Austrija: čeka se treći

Na sastanku Saveza Srba u Austriji izabrana su dva od ukupno tri delegata za Skupštinu dijaspore – Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i advokat Radivoje Petrikić.
Dogovoreno da se treći delegat, koji pripada Austriji, odredi do kraja meseca u dogovoru sa drugim srpskim organizacijama kao što je, na primer, Srpska pravoslavna crkva.

Francuska: Skupština 11. aprila

Predsednik odbora za izbor kandidata: Predrag JankovićOvih dana održavaju se sastanci po klubovima i udruženjima povodom izbora dva delegata. Prvi je svoj predlog donela Zajednica srpskih klubova i udruženja i izabrali dva kandidata, čija se imena za sada ne iznose u javnost.
Do 11. aprila i sednice Skupštine srpske dijaspore u Francuskoj, kao najvišeg organa, svoje kandidate treba da dostave još Srpska zajednica Francuske (SZF), Crkveni odbor parohije Sv. Save i Sv. Petka, Kolo srpskih sestara i Grupa građana.

„Vesti“ su od predsednika Odbora za izbor kandidata Predraga Jankovića dobile broj tel. 06 07 56 41 35 i adresu e-mail: taxi.luxe@free.fr na koje svi zainteresovani i dijasporski organizovani mogu da pošalju kandidature svojih izabranika.
O. đ. – Vesti

Švedska: Traže novi rok

Savez Srba u Švedskoj nije izabrao delegate za Skupštinu dijaspore i trenutno vodi prepisku s Ministarstvom za dijasporu Srbije s namerom da produži rok za slanje delegata i dobije jasne instrukcije o pravilima biranja.
Predsednica Saveza Srba u Švedskoj Jasmina Nikolić (u sredini), predsednik Omladinske organizacije Saveza Srba Bojana Brstine na jednoj od manifestacija- Za Švedsku su predviđena dva delegata. Savez Srba u Švedskoj ima izbornu skupštinu 17. aprila i nakon toga će se i pitanje delegata rešiti – objasnila nam je sekretar Saveza Mirjana Romčević.
– Izbor delegata je još u toku. Sačekaćemo odgovor iz Ministarstva, pa ćemo videti šta možemo da uradimo.
– Što se tiče uslova za biranje delegata, naša uprava još pregovara sa Beogradom – dodaje Mirjana. – Oni su tražili da se u Švedskoj organizuje Skupština, gde će biti izabrani viđeniji ljudi. Uprava Saveza Srba objasnila im je koje su naše mogućnosti. Mi ne možemo da skupimo sve Srbe iz cele Švedske, već jedino da naše predstavnike na Skupštini. Ministarstvo nam je odgovorilo da će nas sačekati.
M. P. – Vesti

Preuzeto sa internet portala www.vesti-online.com