Srbi u svetu cepaju pasoše

Zbog usvajanja Deklaracije o Srebrenici Srbi u svetu cepaju pasoše

Posle usvajanja deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije naša javnost u dijaspori je šokirana. Kako sada objasniti strancima, tamo gde mi živimo i radimo, da mi nismo agresori i genocidan narod kada su oni putem svih svojih medija objavili i stalno to objavljuju da je Srbija priznala da je počinila genocid u Srebrenici i da se tim rezolucijom izvinjava muslimanima
Poznato je, dakle, da je Skupština Srbije posle ponoći, u prvim minutima 31. marta 2010. godine, usvojila Deklaraciju o Srebrenici. Vreme će da pokaže da li smo se na taj način suočili sa strašnom istinom, da li smo se prodali Zapadu i da li je ovo dobro ili loše za srpski narod… Mi u matici možemo da mislimo šta hoćemo, mogu i Srbi u rasejanju, samo što su neki od njih u znak protesta zbog usvajanja Deklaracije već počeli da – cepaju srpske pasoše!

Ne verujete? E, pa kako redakciji počinju da pristižu komentari naših čitalaca iz inostranstva, pogledajte neke od njih…

Srpski pasoš izgleda više nije tražena roba među Srbima… Neću više da bude deo države koju vode izdajnici poput Tadića i ostalih iz njegove koalicije. Ne mogu više da se pred strancima stidim zbog svog izdajničkog rukovodstva i neću da pripadam genocidnom narodu

Ode srpski pasoš…
„…Želeo sam samo da Vam dam do znanja, da su komentari u medijima na ovu vest (barem u Francuskoj katastrofalni), tako da sam pocepao svoj pasoš bivše moje domovine Srbije, jer niko iz moje familije nikad nije učestvovao u ratu, osim u Partizanima i da se nikad neću više predstavljati kao Srbin, niti ću obilaziti Svoje i porodicu, svoju ionako malu imovinu (stančić u Novi Beograd i 2 hektara zemlje blizu Obrenovca), niti citati naše novine – ako se uopšte mogu nazvati naše.

Neću ni kriv, ni dužan da budem označen kao genocidan, niti da se stidim za ono što Srpski narod nije uradio.
Sve Vam želim najbolje i poštovanje iz Pariza,“

Crveni

Poruke sa TV ARD
„Slušam i gledam na ARD TV od sabajle gde oni kao udarnu vest spominju izvinjenje Srpskog naroda za počinjeni genocid nad muslimanima. Niko ne čita šta piše u toj prokletoj rezoluciji, svako je tumači kako mu odgovara a ovi izdajnici iz diktatorske vlasti mogu samo da sanjaju ulazak u EU. Ovo je još jedan razlog da svi u Evropi budu protiv. A oni mogu i dalje da prodaju i pljačkaju onaj jadan srpski narod“.

Dusan-Silni

Republika Srpska da prizna Kosovo
„Republika Srpska treba pod hitno da donese odluku za priznanje Kosova na nivou BiH bolje nam je i sa vjekovnim neprijateljima nego sa srbijancima novokomponovanim prijateljima Evrope. Bar znamo šta nam misle vjekovni neprijatelji pa se možemo čuvati ali ovi nam ga zavukoše uz osmjeh“. Veliki Dodikov prijatelj Tadić sa kojim se Dodik grlio i za koga je mislio da je njegov i prijatelj Republike Srpske

Vlatko

Ispis iz registra genocida – zločinaca
„Ne znam ko još želi da bude pripadnik genocidnog naroda (po diktatoru Tadić-Dejanović). Ja ću svakako pokrenuti postupak brisanja i spisa iz registra genocida-zločinaca, jer sa tim nemam stvarno ništa. Tadiću i ostalim srpskim izdajnicima je bilo važno da se preko Srebrenice pere i opravdava bombardovanje i uništavanje Srbije iz 1999. god. što nikome u Srbiji ne smeta. Bitno je da su Srbi kao i buduće generacije sa genima genocidnim i zločinačkim – amin“.

Milan

Spalio pasoš na terasi
„Hvala Bogu da nisam iz Srbije ja sam Srbin iz prelepe REPUBLIKE SRPSKE, i ja sam se odrekao Srpskog Državljanstva Republike Srbije, zapalio sam Pasoš na Terasi.!!! Nemam ništa sa ratom u bivšoj Jugoslaviji, ali ne želim ništa ni da imam sa državom izdajnika. Kako smije Vlast u Srbiji ponižavati Narod ni kriv ni dužan i tu će tek krv da padne jer ta g**** na vlasti drugačije neće moći biti sklonjena. Neću ni kriv, ni dužan da budem označen kao genocidan. Šta su nama uradili Turci, pa Austrija, Hrvati, Njemačka pa Nato zemlje, ko će to ikada priznati ko će srpskom narodu platiti odštetu ako se to uopšte platiti može??? Sram vas bilo izdajnici jedni!!!“

Zeljko

Ako ne živite u Srbiji, a interesuje vas i pratite događaje u vezi sa usvajanjem Deklaracije o Srebrenici, ako gledate ili slušate medije u zemljama u kojima živite – javite se i ostavite komentar o tome kako se u svetu izveštava o ovom događaju.

Karganović: Deklaracija je poraz njenih predlagača!

Povodom Deklaracije o Srebrenici, usvojene u Skupštini Srbije, saopštenjem za javnost se oglasila nevladina organizacija „Istorijski projekat Srebrenica, registrovana u Holandiji. U saopštenju se navodi da je ovakav ishod „ozbiljan politički i psihološki poraz za predlagače deklaracije i za snage koje su se nalazile iza tog dokumenta.

Predsednik NVO „Istorijski projekat Srebrenica“: Stefan Karganović je šokiran i kaže da su vlasti Srbije ignorisali sva upozorenja koja su stizala od naših sunarodnika i organizacija iz inostranstva da će takva rezolucija posebno pogoditi Srbe koji žive u inostranstvu i koji su se svih ovih godina aktivno borili da istina izađe na videlo. Sada ta dalja borba nema nikakvog smisla jer je naša najviša institucija priznala da smo počinili zločine što ovde svi navode kao genocid, da smo agresori i da se tek posle 15 godina zbog toga izvinjavamo.

Vesti-online u celosti prenose saopštenje NVO „Istorijski projekat Srebrenica“, koje je potpisao njen predsednik Stefan Karganović: „Projekat Srebrenica načelno je protiv bilo kakvog parlamentarnog izjašnjavanja u vezi sa masakrom u Srebrenici u julu 1995. godine bez prethodne sveobuhvatne i politički neutralne istrage, kojom bi se činjenice vezane za ovaj zločin – i suvislost pravne kvalifikacije koju je on dobio pred Haškim tribunalom i kasnije Međunarodnim sudom pravde – temeljno proverili i ustanovili.

Iako za razmatranje takve deklaracije u ovom trenutku ne samo da nije bilo nikakve potrebe, već je to bilo štetno, multimedijska informativna akcija Istorijskog Projekta Srebrenica i odlučan otpor najširih slojeva građana Srbije pokušaju da im se nametne etiketa genocidnosti mnoge političke aktere u Srbiji priveli su zaključku da je identifikovanje sa deklaracijom politički krajnje riskantan potez.

Zato smo pod nejednakim uslovima uspeli da ostvarimo dva značajna rezultata:
(1) reč genocid, čije prisustvo je bilo povod najoštrijeg negodovanja građana Srbije, i čije usvajanje je trebalo da posluži kao osnova za dalje osporavanje legitimiteta Republike Srpske, izbačena je iz teksta deklaracije, i
(2) deklaracija je bila usvojena ne samo suprotno jasno izraženoj volji građana, već je to učinjeno sa samo jednim glasom više od polovine poslanika, dakle bez konsenzusa čak i u samoj Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

Ovakav ishod predstavlja ozbiljan politički i psihološki poraz za predlagače deklaracije i za snage koje su se nalazile iza tog dokumenta. Značajnim slabljenjem političkog i moralnog efekta ove štetne mere, front protiv Republike Srpske i njenih ustanova osetno je slabiji, a Republika Srpska je bezbednija i jača.“

Deklaracija menja karakter rata

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović izjavio je da se Deklaracijom o Srebrenici, usvojenom u Skupštini Srbije, želi promeniti karakter rata i da Srbi budu osuđeni kao agresori.
„Postoji opravdan strah da će posle ove deklaracije sva srpska stradanja u prošlom veku biti stavljena na stranu i da će Srbi biti proglašeni kao zločinački narod, što je scenario koji se pravi u kuhinjama velikih, moćnih zemalja sveta“, rekao je Pavlović u komentaru za „Fokus“.
On je istakao da je prihvatljiva samo jedinstvena rezolucija u kojoj će biti osuđeni zločini nad svim narodima koji su stradali u ratnim dejstvima.
„Smatramo da žrtve ne treba deliti i da bi poruka pomirenja na području Srebrenice i na celom prostoru Republike Srpske i BiH bila donošenje jedne deklaracije koja bi osudila sve zločine, jer bi se samo na takav način dao doprinos budućnosti i razvoju Srebrenice“, rekao je Pavlović. On je ponovio da je stav srpskih odbornika u SO Srebrenica, boračkih organizacija, srpskog naroda i institucija RS da žrtve ne treba deliti, kako se to čini Deklaracijom o Srebrenici.

Skupština Srbije usvojila je noćas Deklaraciju o Srebrenici kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad Srbima.

Srpska politika