Hrvatska diže ogradu na prelazu Batina ka Srbiji

U saopštenju hrvatskog MUP-a se dodaje da se prepreka postavlja s ciljem sprečavanja eventualnog nezakonitog ulaska u državu a poziva se na Zakon o nadzoru državne granice. 

Prethodno su mediji u Hrvatskoj preneli da je nejasno zašto se odjednom naglo podiže ograda na graničnom prelazu prema Srbiji.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Jutarnji list je naveo da se sa druge strane granice nalazi nekoliko stotina migranata koji bi navodno hteli da uđu u Hrvatsku, ali ta vest nije potvrđena.

Konstatuje se da je ovo prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od susednih država.

Inače, na graničnom prelazu Batina u sredu uveče nešto posle 20 časova zaustavljen je saobraćaj i sa hrvatske i sa srpske strane bez najave.

Kako je RTS-u tada rečeno u AMSS-u, u pitanju je bio sistemski problem sa hrvatske strane, dok je portal dnevnik.hr preneo da je reč o postavljanju prepreka radi prevencije krijumčarenja.

Usled tog poteza stvorila se velika gužva, a na granici je primećeno pojačano prisustvo interventne policije.

Bivši ministar policije i predsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić smatra da ograda nje rešenje.

“Držanje ograde nije rešenje za migrantsku krizu, što pokazuje i Mađarska, koja bez obzira na restriktivne zakone, nije do kraja uspela zaustaviti migrantski talas”, rekao je Ostojić i dodao da smatra da se taj problem ne može rešiti bez jedinstvene politike EU, koja, kako je rekao, to pitanje mora rešiti realizacijom sporazuma sa Turskom.

“Migranti dolaze iz prostora Šengena i to mora biti rešeno `na izvoru`. To je način kako se problem može rešavati”, naveo je Ostojić.