Prim. dr sc. med. Dejan Ilinčić: Hirurgija štitne žlezde, bez anestezije i tragova

Spec. grudne i endokrine hirurgije Prim. dr sc. med. Dejan Ilinčić

Promene  u veličini i gradji štitaste žlezde, uobičajno se otklanjaju klasičnom operacijom, što podrazumeva: rez dužine oko 8 centimetara, traumu okolnog tkiva,  ušivanje, nošenje drena, bolnički tretman od nekoliko dana, i upadljiv ožiljak na vratu, čije zarastanje zahteva dosta vremena.

Spec. grudne i endokrine hirurgije Prim. dr sc. med. Dejan Ilinčić

Problem uvećanje štitne žlezde, može se se rešiti i na jednostavan, relaksirajući način. Bez klasičnog hiruškog reza, konca i drena. Uz minimalni rez i flaster,  bez  ožiljaka  koji će naružiti izgled. 

Ova neinvazivna tehnika, indikovana je kod  uvećanja tiroidne žlezde, nezavisno od uzroka. Njen začetnik  i jedan od retkih  hirurga u svetu, koji problem uvećanje štitne žlezde otklanja  u jednodnevnoj  hirurgiji,  gotovo bez tragova na koži,  je Prim. dr sc. med. Dejan Ilinčić. 

  Do sada je obavio više od 3.000 operacija, primenom tehnike MIVAT.  Od prošle godine, i u lokalnoj  anestiziji. Operiše u Banja Luci, Podgorici, Beogradu, Novom Sadu, Subotici.. Dubaiu.

Medicinski  fakultet  završio je u  Novom Sadu. Paralelno sa torakalnom hirurgijom koju je specijalizirao i stekao zvanje primarijusa,  usavršavao je  endokrinu hirurgiju koju je  2009. godine  subspecijalizirao i kasnije doktorirao u Beogradu. “Minimalno invazivnu tehniku video asistirane tiroidektomije” ( MIVAT) ,  kako se stručno naziva ova komforna metoda, dr Ilinčić je započeo pre desetak godina, a zatim usavšavao  u Italiji kod  tvorca ove tehnike endokrinog hirurga, prof. Mikolija. Primenom tehnike MIVAT, dr Ilinčić je do sada  obavio više od 3.000 operacija. Od prošle godine, i u lokalnoj anesteziji!

 Hirurgija bez tubusa

Jedini je  hirurg u svetu,  koji  problem uvećanje tiroidne žlezde otklanja u lokalnoj (regionalnoj) anesteziji.

— Pacijent je bez tubusa, u svesnom stanju, normalno diše, oseća se  opušteno,  može da priča sa nama tokom operacije. Nema  neprijatnosti, mučnine, koje ponekad nastaju kod  potpune anestezije.  Nakon operacije, pacijent može da vozi auto i obavlja uobičajne aktivnosti.

Bez trauma i ožiljaka nakon intervencije

-Otvaranjem malog reza na vratu, kamera se uvodi u prostor nastao podizanjem kože, čime se neposredno pristupa tkivu štitne žlezde  bez potrebe presecanja mišića koji praktično ostaje celovit i netaknut, zajedno sa okolnim tkivom. Zato za razliku od klasičnih invazivnih zahvata, primenom tehnike MIVAT ne ostavlja posledice po okolna tkiva i nema postoperativnih bolova. . Nema ušivanja i nošenja  drena, rez je dužine tek 2 centimetara. Nakon intervencije uz običan flaster pacijent ide kući, može da se umiva i kupa.  Sutradan skida flaster i vraća se redovnim aktivnostima. Minimalan rez brzo zarasta, neprimetan je,  ne naružava izgled pacijenta.

Dr Ilinlić ističe da su promene u gradji  štitne žlezde, koje se manifestuju  čvorovima, u najvećem broju slučajeva – benigni. Mogu se opipati prstima i dijagnostikovati ultra zvukom. A čvorovi koji  se ne mogu  napipati, obično su manji od centimetra.

-Tada nemaju nikakvih simptoma. Ali se njihovim rastom povećava  pritisak na dušnik i jednjak, što izaziva smetnje pilikom disanja, gutanja,  funkcije glasnih žica, ponekad neprijatan osećaj “loptice” u grlu i gušenja.  Takodje promene u veličini štitaste žlezde mogu biti izazvane i funkcionalnim razlozima. Zapravo postoji više situacija kod kojih je indikovan zahvat na štitastoj žlezdi, kaže dr Ilinčić.

Kod velikih čvorova gde klasične operacije ostavljaju dugačke, upadljive rezove, intervencije tehnikom MIVAT rezultiraju rezom dužine 3 centimetara  bez trauma okolnog tkiva. S obzirom na iskustvo, više hiljada uradjenih zahvata  primenom ove tehnike,  rez  dr Ilinčića  i kod velikih čvorova  je manje upadljiv i četiri puta kraći od klasičnog.

Spec. grudne i endokrine hirurgije, inovator i jedan od najtraženijih stručnjaka u regionu Prim. dr sc. med. Dejan Ilinčić

Zbog pouzdanosti i komfora ove metode,  gostujući je hirurg privatnih i državnih klinika u Srbiji i regionu, kao i bolnice  “Blue Tree Clinics” u Dubaiu, u skladu  sa licencom tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Na pitanje šta su mu ciljevi u struci, odgovara:  “Bezbolna i minimalno invazivna hirurgija. Ponekad je zahtevnija po lekara ali  je jednostavnija za pacijenta.  U tom pravcu,  ide cela današnja hirurgija.  I ne bih rekao da smo ispred, ali smo u koraku sa svetom ”.

Navodi i da postoje situacije  kada hirurgija nije “inicijalno indikovana”. Kod problema recimo u radu štitne žlezde, hiper ili hipo funkcije.

  I kad su maligni –  nisu opasni

Od svih  malignih  promena  u organizmu koje se mogu dogoditi,  karcinomi štitne žlezde su najmanje zloćudni. U najvećem broju slučajeva se uspešno hirurški rešavaju,  po pravilu bez kasnijih posledica.

— Usporen rad tiroidne žlezde usporava metabilizam, što uslovljava gojaznost, bolove u mišićima, umor. A simptomi pojačanog rada su ubrzan rad srca, povremeno preskakanje, uznemirenost, pojačano znojenje, otežano spavanje. Ovakva stanja leče se klasičnom terapijom. Hirurgija se primenjuje tek pošto se ustanovi da medikamentozno lečenje ne daje rezultate.

Problem tiroidne žlezde se danas  češće javlja i lakše otkriva nego ranije. Pogadja  uglavnom žene starosti izmedju 20-50 godina, četiri puta više nego muškarce.  Faktori rizika su stres i nasledje.

S.N.

Prim. dr sc. med. Dejan Ilinčić     Mob: +381 63 500 156

www.medicentarbeograd.rs