Guverneru odbrojani dani?

guverneru-odbrojani-dani?

EPA

Rastuće nezadovoljstvo zbog 12 podizanja zvanične kamatne stope u poslednjih 14 meseci moglo bi da se prebije preko leđa guvernera Banke državnih rezervi (RBA) Filipa Loa.

Naime, kako izveštavaju agencije, na stolu saveznog blagajnika Džima Čalmersa, koji je i sam u više navrata izrazio neslaganje sa odlukama RBA, nalazi se lista potencijalnih naslednika aktuelnog guvernera, kojem mandat ističe u septembru.

Spekulacije da bi Lou mogao da bude smenjen čuju se sve češće i glasnije, a ime novog guvernera Čalmers bi mogao da saopšti već do kraja ovog meseca. Kao glavni kandidati pominju se sekretar Ministarstva finansija Dženi Vilkinson i sekretar državnog Trezora Stiven Kenedi.

Savezni premijer Entoni Albaneze nije želeo da konkretno odgovori na pitanje o tome da li će se dr Lou zadržati na mestu guvernera.

– Odluka će biti doneta u kabinetu, a kada odlučimo, pravovremeno ćemo objaviti saopštenje – rekao je premijer i naglasio da je RBA u donošenju monetarne politike „naravno, nezavisna od vlade“, ali je i pozdravio odluku o pauziranju kamatnih stopa.

Portparolka opozicije za pitanja finansija Džejn Hjum stala je u odbranu guvernera i izjavila da Lou treba da ostane, jer su on i RBA „uradili sve što su mogli u borbi protiv naglo rastuće inflacije“.

– Osećam da je Lou nepravedno demonizovan, tako što je vlada ukazala na visoke stope i rekla ‘vidite, to je njegova greška’. A, jadni stari Filip Lou samo radi svoj posao i to težak posao, koji laburistička vlada nije uradila – rekla je Hjum i ocenila da je guverner „žrtveni jarac“ za ekonomske neuspehe savezne vlade.

Međutim, stav senatorke Hjum ne dele lider njene Liberalne partije Piter Daton, ni portparol Koalicije za pitanja trezora Angus Tejlor.

Detaljnije