Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

9. januar 2022.
Aktuelno, Matica, Vesti

5 Views

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je sinoć u Čikagu zajedno sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i drugim članovima delegacije iz Srbije, proslavi Svetog Stefana, slave Republike Srpske.

Obeležavanje Svetog Stefana, u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u tom američkom gradu.

„Republiku Srpsku sam upoznao 2010. godine, kada sam nakon više godina traganja, našao posao inženjera među Srbima u Zvorniku, da bih ih bolje upoznao i da bih unapredio rad svoje humanitarne organizacije na Kosmetu. Tada sam shvatio da ona nije samo entitet kako sam učio u knjigama, već nešto mnogo veće. Ona je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu.“ – rekao je Gujon.


On je istakao da je Republika srpska zbog junaštva i žrtve njenih sinova, već 30 godina ostrvo mira za Srbe ali i za druge narode koji u njoj žive slobodno i ravnopravno.

„Srpska je mesto u kojem su ljudi, koji su proterani sa svojih ognjišta, mogli da žive normalno“, rekao je Gujon i dodao da je u Zvorniku upoznao i Bošnjake koji su mogli da se vrate. Međutim, kazao je da je, kada je postao direktor Uprave, kada je obilazio srpska mesta u Federaciji BiH imao priliku da vidi da se tamo Srbi bore sa velikim problemima i diskriminacijama, čega nije bilo u Zvorniku.

„Ako jedna Republika postaje utočište za jedan narod, omogućava i pripadnicima drugih naroda da žive u njoj, onda ta Republika zaslužuje da postoji. Ako pokušajem rušenja te Republike, to vodi do nemira, destabilizacije, ona svakako treba da ostane i opstane, treba da živi“, poručio je Gujon i dodao…

„Zato danas iz dalekog Čikaga poručujem…

Srećan ti rođendan draga Republiko Srpska! Srećna slava, Sveti arhiđakon Stefan svim današnjim svečarima.“

Slične objaveSelaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

8. januar 2022.Selaković i Gujon proslavili Božić sa Srbima u Čikagu

7. januar 2022.Selaković i Gujon za Badnje veče sa Srbima u Čikagu

7. januar 2022.

Check AlsoReferendum – glasanje u inostranstvu u deset država

Povodom referenduma raspisanog za 16. januar 2022. godine, radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike …

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)