Protokol o saradnji Odbora SANU za standardizaciju srpskog jezika i bečke Prosvjete

Protokol o saradnji Odbora SANU za standardizaciju srpskog jezika i bečke Prosvjete

U Beogradu u prostorijama SANU, na samom kraju ove, 2021. godine, potpisan je važan sporazum koji se tiče očuvanja, negovanja, zaštite i standardizacije srpskog jezika u matici, ali i rasejanju. Zvanični Protokol o saradnji između Odbora SANU za stadardizaciju srpskog jezika i Odbora SPKD Prosvjete u Austriji potpisali su prof. dr Sreto Z Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika i prof. Srđan Mijalković predsednik bečke Prosvjete.

Potpisnici su bili saglasni da je ovaj sporazum važan korak u povezivanju naših institucija koje se bave temama očuvanja i negovanja srpskog jezika na svim prostorima na kojima se naš jezik koristi. Doktor Tanasić bio je vrlo zadovoljan postignutim dogovorom i saradnjom sa bečkom Prosvjetom, čiji je rad na očuvanju i negovanju srpskog jezika u rasejanju pohvalio biranim rečima.

„Ako svi evropski narodi ljubomorno čuvaju svoj nacionalni identitet i njegove simbole, zašto mi ne bismo, a sve evropske deklaracije o ljudskim pravima garantuju nam pravo na jezik i pismo. Sve što smo stvorili, sve što nam se događalo zapamtili smo u svome srpskom jeziku i gotovo sve zapisali ćirilicom; što nije na ćirilici u većoj je opasnosti da nam se izgubi, prisvoji. Svaki Srbin, bilo gde da živi, baštini svaki od pominjanih i svih spomenika srpske kulture. Jer srpski jezik i ćirilica su, sa crkvom, u temeljima srpskog nacionalnog identiteta. Njagov značaj je tim veći što je srpski nacionalni i kulturni prostor ispresecan državnim granicama. Naša ćirilica je jedan od onih zlatnih obruča koji nam ne da da izgubimo osećaj pripadnosti srpskom narodu i njegovoj velikoj kulturi, koji na njoj ima dela na kojim nam može pozavideti i cela kulturna Evropa, “ izjavio je dr Tanasić.

„Na izmaku ove godine, koje je označila prvu desetogodišnjicu naše Prosvjete, podrška i jača saradnja sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika znači nam mnogo. Posebno u višegodišnjoj borbi za bolji status srpskog jezika u dijaspori, borbi za naše pravo na obrazovanje na svom jeziku, na posvećenost razvoju i obrazovanju naših najmlađih kroz Prosvjetinu školu, ali i brojne jezičke, obrazovne i kulturne projekte koje smo inicirali i koje planiramo,“ nije krio zadovoljstvo Prof. Mijalković : “svi se nadamo da će nam sledeća godina biti lakša u radu i da će se obeležavanje decenijskog jubileja, ali i brojni programi koje smo odložili moći nastaviti. Hvala doktoru Tanasiću na podršci radu Prosvjete, a svim prijateljima i saradnicima želim srećne nastupajuće praznike i mnogo zdravlja, u ime Prosvjete i u svoje lično ime!“ dodao je Srđan Mijalković.

PR SPKD Prosvjeta Austrija, Beč – Beograd, decembar 2021.

др Срето З Танасић и председник Просвјете Срђан Мијалковић

др Срето З Танасић и председник Просвјете Срђан Мијалковић

Потписан споразум

Потписан споразум

Чланови Одбора САНУ за стандардизацију српског језика са председником бечке Просвјете

Чланови Одбора САНУ за стандардизацију српског језика са председником бечке Просвјете

Заједничка фотографија након потписивања

Заједничка фотографија након потписивања

Original Article

(Visited 10 times, 1 visits today)