Grad svetlosti i raskošnih boja

grad-svetlosti-i-raskosnih-boja

Vesti

U Sidneju je u petak počeo 13. Vivid festival, praznik svetlosti i raskošnih boja, koji je izrastao u jednu od najvećih turističkih atrakcija glavnog grada Novog Južnog Velsa.

Ovogodišnji Vivid je najavljen kao najveći do sada, i očekuje se da će značajno nadmašiti prethodni, na kojem  je zabeleženo 2,58 miliona posetilaca. Ta, do sada, najmasovnija manifestacija održana je posle dve godine pauze zbog pandemije kovida.

Jedan rekord je već oboren: Vivid će ove godine imati preko 300 atrakcija i više od 50 svetlosnih instalacija širom centralne gradske četvrti.

– Ukupno 57 instalacija, koje se sve mogu videti besplatno, postavljene su od Centralne stanice do Sidnejske opere. Neke među njima su najveće do sada – kaže direktor Vivida, Džil Minervini.

Glavna atrakcija su šest besplatnih lajt šou postavki, kao i hiljadu dronova koji istovremeno svetle na nebu.

– Tema ovog svetlosnog spektakla je „Zapisano u zvezdama“, jer je tema celog festivala „Vivid Sidnej – prirodno“, što znači da je festival posvećen našem odnosu sa prirodnim okruženjem – dodaje Minervini.

Posetioci mogu da uživaju i u raznovrsnom izboru hrane, pošto će Vivid Food imati 282 ponuđača, koji će se nalaziti na 18 različitih mesta.

Još jedna od atrakcija je „električni lavirint“, koji se nalazi na napuštenim prugama ispod Vinjard stanice. Ovaj deo grada po prvi put je otvoren za javnost.

Ukoliko ste raspoloženi za muziku, u okviru Vivida će se održati ukupno 67 nastupa na 14 lokacija, s tim da će se za ove događaje naplaćivati ulaznice.

Vivid se održava širom centralne gradske četvrti Sidneja (CBD), od Kružnog keja (Circular Quay) i Opere, preko Roksa, Barangarua, Darling Harbora i sve do Centralne železničke stanice.

Simboli grada kao što su Sidnejska opera, Lućki most (Harbour Bridge) i Muzej savremene umetnosti biće osvetljene svakodnevno od 18.00 časova tokom celog trajanja festivala.

Na jedrima Opere sidnejskih atrakcija biće prikazana dela australijskog slikara Džona Olsena
Vivid je jedna od najvećih sidnejskih atrakcija

Ideje i kreativnost

Poseban deo festivala zauzimaju Vivid ideje, u okviru koji će se održati razne panel diskusije koje podstiču na razmišljanje, radionice, predstavljanja i razgovori na teme neurodivergencije, plastične hirurgije, moći tuge i pitanja – kuda ide čovečanstvo?

Kreativci iz celog sveta okupili su se na Vividu i na čak 38 od ovih događaja može se prisustvovati besplatno. Za ostale se naplaćuju ulaznice, koje se kreću oko 30 dolara. Sve informacije o festivalu svetlosti mogu se pronaći na sajtu www.vividsydney.com.

Detaljnije